Wegański makaron primavera
To jest najbardziej świeża, pełna zielonych warzyw wersja makaronu, jaką kiedykolwiek jadłam. Danie doprawione jest delikatnie, więc nada się także na delikatniejsze podniebienia. Kremowy sos powstaje z mleczka kokosowego, a płatki drożdżowe nadają lekko serowego posmaku.
Wskazówki:
- Zamiast szparagów możesz użyć fasolki szparagowej – musisz ją wcześniej ugotować. Zamiast szparagów na patelnię wrzucasz fasolkę szaparagową i skracasz czas smażenia z 3 minut (dla szparagów) do 1 minuty (dla ugotowanej fasoli szparagowej).
- Zamiast mrożonego zielonego groszku możesz użyć bobu – musisz go wcześniej ugotować (czas gotowania będzie różny w zależności od tego, czy używasz bobu mrożonego, czy świeżego, i czy jest to bób młody, czy już starszy). Zamiast zielonego groszku wrzucasz na patelnię ugotowany bób i skracasz czas smażenia z 5 minut (dla groszku) do 1 minuty (dla bobu).
Inne przepisy na dania z makaronem:
- Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu
- Makaron z mleczkiem kokosowym, soczewicą i marchewką
- Makaron w sosie pomidorowym z cukinią, papryką i ciecierzycą
- Makaron z sosem jarmużowym
- Makaron w sosie dyniowo-pomidorowym
- Makaron z pomidorami i bobem
- Makaron z sosem kalafiorowym
- Prosty makaron ze szparagami i suszonymi pomidorkami
- Makaron z pesto szpinakowym w 15 minut
Składniki
- 400-500g makaronu (polecam farfalle albo penne)
- 1 puszka mleczka kokosowego 400ml (może być tylko śmietanka albo całość mleczka)
- 1 pęczek zielonych szparagów (500g) albo ugotowanej fasoli szparagowej
- 1 średnia cukinia (500g)
- 2 szklanki groszku mrożonego (300g) albo ugotowanego i obranego bobu
- 150g liści szpinaku
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, bazylii, oregano
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 5 łyżek oliwy
- do podania: listki bazylii, posiekany szczypiorek, ew. płatki migdałów lub orzeszki piniowe
Instrukcje
-
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki w ok. ⅓ długości, końcówki wyrzucamy, a resztę kroimy na 4cm kawałki. Cukinię kroimy w cienkie półtalarki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
-
Makaron gotujemy według instrukcji, ugotowany przelewamy zimną wodą.
-
Na dużej patelni rozgrzewamy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cukinię, smażymy 3 minuty mieszając. Warzywa zgarniamy na boki, pośrodku patelni robimy miejsce, wlewamy do niego 1 łyżkę oliwy i wrzucamy czosnek, smażymy 1 minutę mieszając.
-
Dolewamy kolejną 1 łyżkę oliwy i wrzucamy szparagi i smażymy 3 minuty mieszając. Dorzucamy mrożony groszek. Dusimy całość przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Wsypujemy przyprawy - sól, pieprz, suszoną bazylię i oregano. Wsypujemy liście szpinaku i mieszamy z warzywami.
-
Wlewamy mleczko kokosowe - możesz użyć tylko gęstej części mleczka kokosowego, wówczas danie będzie bardziej kremowe, albo całości mleczka z puszki, wówczas będzie nieco bardziej wodniste. Wsypujemy 3 łyżki płatków drożdżowych i mieszamy.
-
Makaron mieszamy z sosem - na patelni albo w dużym garnku. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii, ewentualnie posypane posiekanym szczypiorkiem, orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałów. Smacznego!
Danie rewelacja! Ja zrobiłam z bobem i fasolkę szparagową. Makaron gryczany, bo od wielu miesięcy patrzy na mnie z wyrzutem Poza tym użyłam parmezanu zamiast płatków drożdżowych , jako że nie jestem weganką ( ani nawet wegetarianką). Pycha ( z kieliszkiem białego wina).
Cieszę się, że smakowało! Białe schłodzone winko z pewnością świetnie pasowało :). Pozdrawiam!
Świetny przepis. Dość szybko się robi (jedynie obieranie drobnego bobu zabrało trochę czasu:)) U mnie wersja właśnie z bobem oraz ze szparagami. Niezwykłe połączenie wspomnianych dwóch plus cukinii, mleczka, płatków. Takie umami, ale bardziej intrygujące w smaku. Dziękuje za przepis:) Z pewnością będę do niego wracać. Pozdrawiam!
Bardzo miło mi słyszeć, że przepis Ci się przydał i że danie smakowało :). Sama muszę do niego wrócić, bo jest idealny na późną wiosnę/lato :). Pozdrawiam!
Dziękuję za przepis, to było absolutnie wyborne 🙂
Ah na tą porę roku to rzeczywiście jest wspaniały przepis, można poczuć wiosnę/wczesne lato od środka :). Pozdrawiam!