udostępnij
cookmode
image_6483441(57)

Makaron z cukinią, papryką i ciecierzycą

Makaron z warzywami w sosie pomidorowym z dodatkiem ciecierzycy, ze smakiem pogłębionym przyprawami i ziołami oraz koncentratem pomidorowym, podany z natką pietruszki, to dla mnie klasyk. Zaakceptuje go jako wegańskie danie obiadowe nieco konserwatywna w kwestiach jedzenia rodzina, a nawet dzieci. Taki makaron obok spaghetti tofu-bolognese oraz chili sin carne często robię na wakacjach w nieco polowych warunkach oraz na wyjazdach grupowych – gotuję wtedy z podwójnej porcji i żywię nim 8-10 osób :).

Cukinia i papryka to szeroko dostępne przez cały rok, popularne w naszym kraju warzywa, które często ma się „na stanie”. Dodatek strączków zapewnia białko i żelazo w posiłku, ja preferuję do makaronu ciecierzycę, ale można ją zastąpić czerwoną fasolą albo kukurydzą z puszki.

image_6483441(57)

Składniki

400g makaronu (polecam penne, u mnie penne pełnoziarniste)
2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
1 cukinia średniej wielkości
1 cebula czerwona albo żółta
1 puszka albo słoik ciecierzycy (można w zamian użyć czerwonej fasoli albo kukurydzy)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych (400ml) albo mały kartonik przecieru pomidorowego (500ml)
⅓-½ słoika koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (można zastąpić ½ łyżeczki kolendry mielonej)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich (można pominąć)
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli (lub 3/4 łyżeczki soli dla osób, które solą więcej)
4 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
opcjonalnie: 1 łyżka tahini, 1-2 łyżki płatków drożdżowych
do podania: ⅓-½ natki pietruszki

Instrukcje

1
Warzywa myjemy i kroimy: cebulę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w kostkę, cukinię w pół-plasterki.
2
Makaron gotujemy według instrukcji.
3
Na patelni rozgrzewamy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali palnika) 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i czosnek, smażymy 5 minut. Po tym czasie dolewamy kolejną łyżkę oleju, dodajemy cukinię i smażymy 3 minuty.
4
Do warzyw dosypujemy przyprawy za wyjątkiem ziół, czyli paprykę słodką, wędzoną, ostrą oraz pieprz ziołowy, mieszamy zawartością patelni. Dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę (albo fasolę/kukurydzę) i mieszamy.
5
Wlewamy krojone pomidory z puszki/przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy (2-4 łyżki). Dosypujemy zioła suszone: bazylię, oregano i zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
6
Pozwalamy się całości zagotować, kawałki pomidorów powinny się rozpaść i stworzyć sos. Zmniejszamy moc panika (do czwórki-piątki) i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
7
Aby uzyskać kremowy sos, dodajemy 1 łyżkę tahini i/lub 1-2 łyżki płatków drożdżowych i mieszamy całość. Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dodajemy też natkę pietruszki - oderwane od natki listki w całości albo posiekane. Podajemy gorące, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode