Komosa ryżowa po meksykańsku

Szybki do zrobienia wegański obiad z warzywami i fasolą w stylu meksykańskim. Z dodatkiem awokado staje się bajecznie kolorowy. Komosę można zastąpić ryżem :).
Składniki
- 200-250g komosy ryżowej albo ryżu (u mnie 200g)
- 2 duże lub 3 mniejsze papryki
- ½-1 puszka kukurydzy
- 1-1,5 puszki czerwonej fasoli (ja użyłam 1 puszki)
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, wędzonej papryki, słodkiej papryki, oregano
- po ⅔ łyżeczki: ostrej papryki, soli, pieprzu
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 awokado
- ½ natki kolendry lub pietruszki
- opcjonalnie do podania: sok z limonki, ostry sos also płatki chili
Instrukcje
-
Komosę płuczemy - ja komosę wsypuję do miski i zalewam wodą, mieszam i odstawiam na chwilę, a potem odsączam na drobnym sitku. Następnie komosę gotujemy (ok. 15 minut) dopóki z ziarenek nie wyłonią się charakterystyczne “ogonki”.
-
Warzywa kroimy: cebulę w kosteczkę, paprykę na ok. 1,5-2cm kawałki, czosnek siekamy drobno. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy pod wodą.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę oraz paprykę, smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy czosnek i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i fasolę, ponownie mieszamy. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy całość.
-
Komosę z warzywami i fasolą podajemy z pokrojonym na kawałki awokado oraz świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Danie warto skropić sokiem z limonki lub cytryny, można je dodatkowo posypać płatkami chili lub polać ostrym sosem. Smacznego!