Tortille z wegańskim omletem

Kategorie specjalne

Pełne białka tortille z wegańskim omletem z mąki z ciecierzycy, ciągnącym się serem, pomidorem i szpinakiem. Piękne i pyszne!

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 3-4 tortille
  • 2 pomidory
  • 2-3 garści szpinaku
  • 50-75g wegańskiego sera (np. Violife)
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • Wegański omlet:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego albo 1 ząbek świeżego czosnku
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie: ostry sos (np. sriracha)

Instrukcje

  • Przygotowujemy składniki na tortille poza omletem: pomidory kroimy na plastry, szpinak myjemy, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Składniki na omleta wsypujemy do miski (mąka z ciecierzycy, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, przyprawy, oliwę), zalewamy wodą, energicznie mieszamy trzepaczką (albo blendujemy).
  • Na patelni naśredniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wlewamy porcję masy na omleta. Ja robiłam 4 mini-omlety i wlewałam po ½ chochli ciasta na patelnię. Na wylaną na patelnię masę omletową z wierzchu kładziemy pokrojone plastry pomidora (3-4 plastry w zależności od wielkości pomidora i omleta). Po 2 minutach smażenia, przewracamy zgrabnie omleta na drugą stronę (tą, z której położyliśmy plastry pomidora) i dosmażamy jeszcze 1-1,5 minuty. Usmażonego omleta zdejmujemy na talerz i posypujemy garstką startego sera. Pod wpływem ciepła omleta ser się roztopi (można mu w tym pomóc przykrywając talerz pokrywką). Smażymy omlety z pozostałej masy.
  • Po usmażeniu omletów zarumieniamy na patelni delikatnie posmarowanej olejem, na średniej mocy palnika tortille. Placek tortilli wrzucamy na patelnię na kilkanaście sekund, przewracamy na drugą stronę. Na tortillę kładziemy usmażonego wcześniej omleta posypanego serem, opcjonalnie polewamy ostrym sosem, po czym na omleta kładziemy umyte liście szpinaku. Tortillę składamy na pół i zdejmujemy z patelni. Powtarzamy te kroki z pozostałymi tortillami.
  • Takie tortille są pełne białka, cieszą zmysły ciągnącym się, stopionym serem i kolorami warzyw. Smacznego!

Komentarze:

  1. Omlecik wyszedł mi przecudny dziękuję bardzo za przepis. 😄💜🤗

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Jak miło mi to słyszeć! Dzięki, że napisałaś, pozdrawiam cieplutko :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close