Curry z fasolką szparagową, papryką i pomidorami
Kiedy nie wiem, co zrobić na obiad, zazwyczaj wybieram makaron z warzywami i tofu smażonymi metodą stir-fry albo curry. Curry z mleczkiem kokosowym można zrobić z praktycznie każdego warzywa (z botwinką, burakiem, dynią).
Metody są różne, można posiłkować się gotową, kupną pastą curry (jak w tym przepisie), albo przyprawiać curry od podstaw samemu, jak tutaj. Najprostszą wersję wegańskiego curry, dla początkujących, podałam tutaj.
Składniki
- 250g ryżu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 700-750g fasolki szparagowej
- 2 papryki (u mnie żółte)
- 3-4 pomidory (albo 1 puszka pomidorów)
- 1 cebula
- 3 łyżki żółtej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
Instrukcje
-
Fasolkę myjemy, ścinamy końcówki, kroimy na pół i gotujemy na średnim gazie (szóstka bez przykrycia, piątka z przykryciem) do miękkości, ale nie za długo (u mnie około 13 minut). Gotujemy także ryż do podania, według instrukcji na opakowaniu / instrukcji gotowania danego rodzaju ryżu.
-
Umyte papryki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w kostkę, cebulę w pióra.
-
W woku, na dużej patelni lub ewentualnie w garnku rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dorzucamy paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy 3 minuty.
-
Dodajemy 3 łyżki pasty curry i mieszamy. Wlewamy sos sojowy i mleczko kokosowe, wsypujemy sypkie przyprawy - curry w proszku i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i zagotowujemy danie. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową.
-
Curry podajemy z ryżem, najlepiej posypane zieleniną (posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki albo listkami świeżej kolendry), można dodatkowo posypać sezamem. Smacznego!