udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry buraczane z ciecierzycą i szpinakiem

Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu (jeśli tylko masz ugotowane lub upieczone buraki, ale gotowane buraki można kupić w sklepie) curry. Lekko słodkie, lekko ostre, zbilansowane pod kątem odżywczym. Polecam cieplutko!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g suchego ryżu
2 większe buraki (ok. 500g) upieczone lub ugotowane (gotowane można kupić w sklepie)
100g (½ paczki) świeżego szpinaku
1 średnia cebula
1 słoik ciecierzycy lub ugotowana ciecierzyca (400g)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
3-4 łyżki czerwonej pasty curry* (50-60g)
1 łyżeczka kolendry mielonej (można pominąć)
1 limonka
½ pęczka szczypiorku
opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego (jeśli lubisz intensywniejsze i słone smaki), ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (jeśli lubisz ostre), 1 łyżka czarnuszki (do przyozdobienia)

Instrukcje

1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
2
Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a upieczone/ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry lub słupki.
3
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (rzepakowy lub kokosowy), wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty.
4
Dodajemy pastę curry, kolendrę mieloną (albo kolendrę w ziarnach utartą w moździerzu), sos sojowy i opcjonalnie ostrą paprykę w proszku, mieszamy. Dodajemy pokrojone buraki, ciecierzycę i szpinak, mieszamy z przyprawami.
5
Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i lekko zagotowujemy (4-5 minut). Dodajemy ½ szklanki wody dla rozrzedzenia curry. Mieszamy do chwili, gdy szpinak “zwiędnie” w sosie.
6
Curry podajemy z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem, skropione sokiem z limonki, opcjonalnie posypane czarnuszką.

Uwagi

*Pastę curry kupisz za 10-15zł w hipermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami azjatyckimi, a nawet w popularnych dyskontach na tzw. tygodniach azjatyckich. Ma dużo bogatszy skład i aromat niż przyprawa curry w proszku. Pasta curry po zmieszaniu z mleczkiem kokosowym i podgrzaniu tworzy najprostszy sos curry, z którego z z dodatkiem warzyw, tofu, ryżu można zrobić szybkie danie. Po otwarciu można ją długo trzymać w lodówce.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode