Makaron z granulatem sojowym i brokułem
Wyjątkowo apetyczny i sycący – makaron z granulatem sojowym (łatwo go kupić, jest tani i ma dużo białka) i warzywami. Nie tylko dla wegan! 🙂
Składniki
- 300-350g makaronu
- 150g granulatu sojowego (1 standardowe opakowanie)
- 1 brokuł (500g)
- 2-3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- po ¾-1 łyżeczce: kurkumy, słodkiej papryki, oregano, bazylii
- 500ml (2 szklanki) bulionu warzywnego lub taka sama ilość wody + 1 łyżka pasty bulionowej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 100ml roślinnej śmietanki/mleczka kokosowego (lub 3 łyżki masła orzechowego lub pasty kokosowej + ½ szklanki wody)
- opcjonalnie do doprawienia: po ½ łyżeczki soli i pieprzu, natka pietruszki
Instrukcje
-
Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Brokuła myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Czosnek siekamy drobno.
-
W garnku zagotowujemy bulion (lub wodę z pastą bulionową). Wrzucamy granulat sojowy i odstawiamy na 15 minut.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę i smażymy 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy brokuła. Smażymy 7 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie wrzucamy czosnek i mieszamy.
-
Zgarniamy warzywa na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Na środek wsypujemy namoczony granulat sojowy (jeśli nie wchłonie całej wody - w porządku, wlej ją na patelnię). Wsypujemy przyprawy i mieszamy z granulatem. Podsmażamy granulat (można na 2-3 minuty delikatnie zwiększyć moc palnika) z przyprawami.
-
Mieszamy ze sobą warzywa i granulat. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie, w razie potrzeby przykrywamy patelnię i dusimy całość jeszcze kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę roślinną i mieszamy. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.
-
Makaron podajemy z sosem z granulatem i warzywami. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!