Kasza jaglana z brukselką i dynią

Mam do tego przepisu sentyment, bo powstał w czasie, kiedy w mojej głowie kiełkowała myśl o założeniu bloga kulinarnego. Popełniłam to danie i pomyślałam – to jest tak dobre, i tak pełne warzyw, że grzechem będzie się nie puścić tego w świat.

Trwa akurat sezon na brukselkę. Jeśli komuś z Was brukselka przywodzi na myśl obiadową traumą z dzieciństwa, ten przepis to zmieni!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 500-600g brukselki
  • ½ małej dyni (piżmowa, hokkaido albo olbrzymia) około 500-600g - lub 2 średnie bataty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g suchej kaszy jaglanej (2 woreczki lub 1 czubata szklanka)
  • ½ typowego słoika pomidorów suszonych w zalewie (8-10 połówek pomidorów)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli w proszku lub 2 łyżeczki sosu sriracha (można dać mniej lub pominąć)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (można zastąpić ½ łyżeczki wędzonej papryki albo 2 łyżkami musztardy)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju (może być olej z suszonych pomidorów)

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną płuczemy na drobnym sitku, gotujemy i odsączamy z wody (15-18 minut).
  • Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w pióra, dynię (odmiany hokkaido nie trzeba obierać, pozostałe - tak) w niewielką (1,5-2,5cm) kostkę, brukselki obieramy ze zniszczonych liści, odkrawamy najtwardszą część łodyżek i kroimy na połówki.
  • Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali), wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty.
  • Na patelnię dorzucamy dynię, smażymy 3 minuty mieszając. Następnie dodajemy brukselkę, w razie potrzeby dolewamy łyżkę oleju, smażymy około 7 minut.
  • Czosnek kroimy w cienkie plasterki, kosteczkę lub przeciskamy przez praskę, dodajemy na patelnię.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy.
  • Sprawdzamy stopień miękkości dyni i brukselki - jeśli są zbyt twarde, patelnię z daniem trzymamy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu do uzyskania pożądanej miękkości, mieszając co jakiś czas zawartością. Jeśli warzywa przywierają do dna - można dodać kilka łyżek wody.
  • Na patelnię dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody kaszę jaglaną, mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie dodatkowo pestkami dyni. Smacznego!

Komentarze:

  1. Dziękuję, bardzo fajny przepis, trochę zmodyfikowalem ale zasada ta sama, polecam 🙂

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Miło mi słyszeć! Eksperymenty i modyfikacje to najprzyjemniejsza część gotowania 😉

  3. Ile porcji? 🙂

  4. Gosia@Warzywizm says:

    4-5 porcji! Liczbę porcji podaję nad zdjęciem w przepisie 🙂

  5. Peszne! Zrobiłam ze słodkim ziemniakiem zamiast dyni. Znakomite!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close