Ziemniaczki z bobem i suszonymi pomidorami

Kwintesencja lipca. Gotowane młode ziemniaczki i bób, podsmażone z przyprawą do ziemniaków. Podane z suszonymi pomidorkami i sosem winegret, posypane szczypiorkiem (lub koperkiem). To będzie moje ulubione lipcowe danie.

Inne przepisy z bobem:

Więcej pomysłów na letnie jadłospisy roślinne znajdziesz w artykule.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 500-600g młodych ziemniaków
  • 500g bobu
  • ⅓-½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
  • do podania: ½ pęczka koperku albo szczypiorku, albo inna zielenina (świeża bazylia, kiełki, szpinak lub sałata)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (albo własny miks: papryki słodkiej, mielonej kolendry, papryki wędzonej, cząbru, majeranku)
  • Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/miodu/cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • po ⅓ łyżeczki soli i pieprzu

Instrukcje

  • Ziemniaki szorujemy i gotujemy (bez obierania) do miękkości. Ugotowane studzimy przez kilka minut, a następnie kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • Bób gotujemy - ja lipcowy bób gotowałam 10 minut, starszy bób może wymagać więcej czasu. Ja świeży bób (w łupinkach) umyłam pod bieżącą wodą, wrzuciłam do gotującej się wody (1l), posoliłam (½ łyżeczki soli) i dodałam cukru (1 łyżeczka). Ugotowany przelałam zimną wodą na sitku, ostudziłam i obrałam z łupinek.
  • Przygotowujemy sos winegret: wszystkie składniki (oliwa, sok z cytryny, musztarda, syrop/miód/cukier, ząbek czosnku, sól i pieprz) blendujemy na gładki sos. Jeśli nie masz blendera, składniki (pomiń wówczas czosnek albo przeciśnij go przez praskę) zmieszaj i ubij ubijaczką lub widelcem. Pomidorki suszone z zalewy kroimy na kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia. Wrzucamy ugotowane ziemniaki, wsypujemy przyprawę do ziemniaków (lub własny miks) i smażymy 3-4 mi. Dodajemy bób i mieszamy. Dodajemy suszone pomidorki i mieszamy.
  • Ziemniaki z bobem i suszonymi pomidorkami zdejmujemy z palnika. Podając danie polej je przygotowanym sosem winegret. A na koniec - posyp posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub inną zieleniną, którą lubisz i masz w domu. Smacznego!

Komentarze:

  1. Ola Kaczmarczyk says:

    To jest przepyszne od wczoraj robię już drugi raz

  2. Wyszło pysznie!

  3. Gosia@Warzywizm says:

    Dzięki Kasia, bardzo się cieszę, że i Tobie smakowało! 🙂

  4. Gosia@Warzywizm says:

    Bardzo miło mi słyszeć, że podzielasz mój entuzjazm do tego dania! Dzięki za miłe słowa <3!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close