Kasza gryczana z prażoną ciecierzycą
W oczekiwaniu na wiosenne nowalijki, wyjadam kasze, strączki i zimowe warzywa.
Do pomysłu ugotowania kaszy gryczanej z dodatkiem mleka sojowego natchnęły mnie wspomnienia z dzieciństwa. Kasza gryczana gotowana na mleku, wygrzana pod pierzyną, a następnie podana z masłem i posypana solą była moim ulubionym daniem przygotowywanym przez babcię. Z czułością wspominam ten beztroski czas, kiedy siadałyśmy z babcią przy stole nakrytym lnianym obrusem z haftami. Ja wyjadałam kaszę prosto z garnka, a babcia rozwiązywała krzyżówki i sprawdzała program telewizyjny.
W mojej roślinnej kuchni wartości odżywcze muszą się zgadzać, więc przygotowałam aksamitną kasze gryczaną z dodatkiem jarmużu i pieczarek. Do tego mocny akcent w postaci ciecierzycy prażonej z dodatkiem przypraw. Dużo dobra na talerzu :).
A miłośnikom kaszy gryczanej polecę jeszcze: kaszę w towarzystwie papryki i jarmużu, bakłażana zapiekanego z kaszą i podanie kaszy do takiej fasoli jaś w przyprawach.
Składniki
- 300g kaszy gryczanej (prażonej lub niepalonej - u mnie niepalona)
- 1 szklanka mleka sojowego do gotowania kaszy (można pominąć i ugotować w samej wodzie)
- 250-300g pieczarek
- 200g jarmużu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Prażona ciecierzyca:
- 400g ugotowanej ciecierzycy (zawartość 1 dużego słoika z ciecierzycą, do kupienia np. w Biedronce czy Lidlu)
- przyprawy: 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku, ¼-⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka oregano, ⅓ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
W garnku doprowadzamy do zagotowania 1 szklankę mleka sojowego i 2 szklanki wody (uwaga, żeby nie wykipiało!). Wrzucamy opłukaną pod bieżącą wodą na sitku kaszę gryczaną. Zmniejszamy ogień tak, aby kasza powoli się gotowała (u mnie czwórka, a pod koniec gotowania, kiedy kasza wchłonęła już prawie cały płyn - dwójka w 9-stopniowej skali) i gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
-
Przygotowujemy warzywa: pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, od liści jarmużu odrywamy twarde, grube łodygi (i je wyrzucamy) i liście rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek kroimy drobno.
-
Jeśli używamy ciecierzycy ze słoika/puszki, ciecierzycę odsączamy z zalewy tzw. aquafaby (zalewę warto zachować, można z niej zrobić majonez albo brownie!) i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ziarenka ciecierzycy suszymy delikatnie kawałkiem ręcznika papierowego lub czystej suchej ściereczki kuchennej.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju. Wrzucamy ciecierzycę i dodajemy sos sojowy, syrop klonowy/z agawy oraz wszystkie przyprawy. Smażymy przez około 3 minuty mieszając. Ciecierzycę przekładamy na bok do miseczki.
-
Na patelnię (nie trzeba jej myć po prażeniu ciecierzycy) wlewamy 2 łyżki oleju, kiedy się nagrzeje - wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 2 minuty. Dorzucamy pokrojone pieczarki i smażymy mieszając przez 3 minuty. Dorzucamy czosnek, smażymy 1 minutę. Dorzucamy jarmuż i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy przyprawy: sos sojowy, zioła prowansalskie, pieprz, płatki drożdżowe, mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Jeśli kasza jest sucha, dolewamy kilka łyżek wody i mieszamy całość.
-
Kaszę z pieczarkami i jarmużem przekładamy do misek/talerzy. Na wierzchu wykładamy uprażoną ciecierzycę. Danie można dodatkowo posypać białym sezamem. Smacznego!