udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bakłażan zapiekany z kaszą gryczaną

Po czterech miesiącach żaru lejącego się z nieba, mamy jesień. Z mglistym wspomnieniem kiedy ostatni raz coś piekłam, czekałam na ten moment. Moment, kiedy uruchomienie piekarnika w kuchni nie grozi strużkami potu na plecach i przegrzaniem organizmu.

Na pierwszy rzut poszedł bakłażan nadziewany kaszą – tylko warzywa, kasza i przyprawy, bez nabiału, bez jajek. Wyszedł aromatyczny, delikatny, rozpływający się w ustach. Więc polecam rozgrzać piekarnik i zrobić od razu z podwójnej porcji!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 bakłażany (ok. 700-750g łącznie)
½ szklanka suchej kaszy gryczanej (ok. 100g, 1 woreczek); u mnie gryczana niepalona, ale może być też palona
1 średni pomidor lub dwa małe
½ pęczka pietruszki lub kolendry
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy + 2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki kolendry w proszku lub kuminu
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki soli
⅓-½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka suszonych drożdży (można pominąć)
Opcjonalny sosik:
1 łyżka tahini lub masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców, może być zwykłe fistaszkowe)
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego/ryżowego
½-1 ząbek czosnku
4-6 łyżek wody
⅓ słodkiej papryki w proszku (można pominąć)
po szczypcie soli i pieprzu

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
2
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wnętrza bakłażanów nacinamy nożem tworząc kartkę i uważając, żeby nie przeciąć u dołu ani z boku skórki bakłażana. Na każdą z połówek bakłażana wlewamy po 1 łyżce oliwy, rozprowadzamy ją z wierzchu. Połówki bakłażana posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Bakłażany rozkładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do zmięknięcia miąższu bakłażana.
3
W tym czasie zagotowujemy wodę i gotujemy kaszę: gryczaną około 20 minut, jaglaną 15 minut.
4
Pomidora kroimy w kostkę. Czosnek kroimy bardzo drobno, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Siekamy listki od natki pietruszki.
5
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy za pomocą łyżki miąższ - ułatwią nam to nacięcia w kratkę. Nie wyłączamy jeszcze piekarnika, będziemy w nim dopiekać nadziane połówki bakłażanów.
6
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucamy pokrojonego pomidora i czosnek. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wydrążony miąższ bakłażana oraz kaszę. Dodajemy wszystkie przyprawy: kolendrę w proszku, słodką paprykę, kurkumę, oregano, sól, pieprz (i opcjonalnie płatki drożdżowe). Mieszamy i dusimy przez 3-5 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
7
Wydrążone połówki bakłażanów nadziewamy przygotowaną masą. Blaszkę z nadzianymi bakłażanami ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
8
W międzyczasie opcjonalnie przygotowujemy sosik do polania bakłażanów. Wszystkie składniki (tahini lub masło orzechowe, ocet lub sok z cytryny, czosnek, przyprawy, wodę) blendujemy przez kilkanaście sekund.
9
Upieczone bakłażany możemy posypać dodatkową ilością listków pietruszki i polać sosikiem. Bakłażany można odgrzewać w mikrofali lub na patelni na łyżce oleju, na małym ogniu pod przykryciem, dolewając wody, kiedy bakłażany przywierają do dna.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode