Dziś bardzo jesienne danie. Rozgrzewający, sycący, warzywno-białkowy gulasz z dynią i kotletami sojowymi. Polecam jako alternatywny sposób na przyrządzenie kotletów sojowych (alternatywny wobec obtaczania ich w panierce i smażenia – choć sama „wegańskie schabowe” bardzo lubię!).
Czas przygotowania
60 min min
-
250-300g kaszy bulgur
-
1 niewielka dynia piżmowa lub hokkaido (ok. 1kg)
-
1 cebula
-
3-4 ząbki czosnku
-
700ml passaty pomidorowej
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
100g suchych kotletów sojowych (1 opakowanie, np. marki Sante)
-
500ml bulionu (może być z kostki rosołowej/bulionu w paście) do moczenia kotletów sojowych
-
po 1 czubatej łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku, majeranku
-
po ½ łyżeczki: pieprzu, soli, kminu rzymskiego (można zastąpić mieloną kolendrą albo pieprzem ziołowym)
-
4-5 liści laurowych
-
3 łyżki sosu sojowego
-
5 łyżek oleju do smażenia
-
Dynię obieramy i kroimy w paski, a potem na małe kawałki (ok. 0,5cm). Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
-
Na większej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju do smażenia. Wsypujemy posiekaną cebulę, smażymy 2 minuty mieszając.
-
Wsypujemy pokrojoną w kosteczkę dynię. Jeśli mamy pokrywkę na patelnię - przykrywamy ją. Dynię smażymy przez ok. 12 minut, co jakiś czas mieszając, w połowie tego czasu dorzucamy czosnek. Po ok. 12 minutach wsypujemy przyprawy oraz wlewamy sos sojowy, mieszamy.
-
Dynię przesypujemy do większego garnka. Zalewamy ją passatą pomidorową oraz 1 szklanką wody, dodajemy 4-5 liści laurowych, mieszamy całość. Garnek przykrywamy i stawiamy na nieco niższym ogniu (u mnie piątka), niech dynia z passatą gotują się około 15-20 minut, do zmięknięcia dyni.
-
W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 20 minut) oraz przygotowujemy kotlety sojowe. Kotlety sojowe gotujemy/moczymy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) w bulionie, aż staną się jędrne, ale nie nazbyt miękkie, nie powinny się rozpadać. Następnie kotlety wyciągamy z wody i kroimy w kostkę/paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i kawałki kotletów smażymy przez 4-5 minut mieszając.
-
Do sosu pomidorowo-dyniowego dodajemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą czerwoną/białą fasolę oraz podsmażone kotlety sojowe. Mieszamy, sprawdzamy, czy dynia jest już miękka.
-
Gulasz z dynią i kotletami sojowymi podajemy z kaszą bulgur. Danie warto posypać natką pietruszki. Smacznego!