Fasola szparagowa w szybkim pomidorowym curry

Kategorie specjalne

,

Porcje 1-2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 200-250g fasolki szparagowej
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½-¾ łyżeczki przyprawy curry
  • ⅓-½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (albo tahini)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ¼ szklanki wody
  • do podania: komosa ryżowa lub ryż, szczypiorek

Instrukcje

  • Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy (10-12 minut, max. 15 minut). W tym czasie przygotowujemy sos do fasolki.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, pomidora w kostkę, czosnek siekamy. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek.
  • Na patelnię dodajemy przyprawy: curry, paprykę mieloną słodką i ewentualnie ostrą, sos sojowy i mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i dolewamy ¼ szklanki wody, mieszamy. Dodajemy ugotowaną fasolkę i mieszamy z sosem.
  • Przygotowaną tak fasolkę w szybkim sosie curry podałam z ugotowaną komosą ryżową i obficie posypałam szczypiorkiem. Niebo w gębie!

    Fasolka szparagowa w szybkim pomidorowym curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close