-
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy (10-12 minut, max. 15 minut). W tym czasie przygotowujemy sos do fasolki.
-
Cebulę kroimy w kosteczkę, pomidora w kostkę, czosnek siekamy. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek.
-
Na patelnię dodajemy przyprawy: curry, paprykę mieloną słodką i ewentualnie ostrą, sos sojowy i mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i dolewamy ¼ szklanki wody, mieszamy. Dodajemy ugotowaną fasolkę i mieszamy z sosem.
-
Przygotowaną tak fasolkę w szybkim sosie curry podałam z ugotowaną komosą ryżową i obficie posypałam szczypiorkiem. Niebo w gębie!