Tofu z cukinią rach-ciach
To danie robi się rach-ciach. Przy dobrej organizacji czasu jego przyrządzenie zajmuje 15 minut, przy mniej sprawnej – maksymalnie 25 minut. Proste, wymaga niewielu składników, niezawodnie ratuje z twórczej niemocy, a przy tym jak intensywnie smakuje! Jeśli robicie obiady na zapas dla dwóch osób – polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.
A jeśli szukacie innych prostych, ale zarazem świetnie przyprawionych dań na obiad, sprawdźcie przepis na najprostsze curry, lunch w 20 minut z ryżem, makaron z pesto szpinakowym albo klasyczne, kultowe spaghetti tofu-bolognese.
PS. Z radością informuję, że to jest najpopularniejszy przepis na blogu Warzywizm.pl!
Składniki
- 200g ryżu
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 średnia cukinia
- 90g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka, resztę możesz zamrozić i użyć kiedy ponownie będziesz robić to danie lub dodać do sosu pomidorowego)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych albo nerkowców)
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką papryką w proszku)
- ¼-½ łyżeczki chilli lub ostrej papryki w proszku
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- ½ szklanki wody
- do podania: ⅓-½ pęczka szczypiorku
Instrukcje
-
Ryż (u mnie zwykły biały ryż) gotujemy według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut).
-
Tofu kroimy w niewielką kosteczkę, cukinię w kostkę lub w półtalarki/ćwierćtalarki.
-
Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy tofu i smażymy mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
-
Po tym czasie dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię oraz starte czosnek i imbir oraz przyprawy - chilli i paprykę wędzoną (i opcjonalnie kurkumę i pieprz). Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
-
Na patelnię wlewamy sos sojowy i dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszamy zawartością patelni. Dolewamy ¼-½ szklanki wody w zależności od preferowanej konsystencji dania.
-
Na sam koniec dodajemy łyżkę masła orzechowego i ponownie mieszamy.
-
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, polecam z wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Naprawdę polecam! Wyszło super 🙂
Pycha! Co prawda trochę modyfikacji, w sensie bez
Imbiru, ale papryka czerwona dodana (musiałam zutylizować warzywa ;)), mnie bardzo smakuje!
Też zdarzyło mi się robić z innymi warzywami 🙂 miło mi słyszeć, pozdrawiam cieplutko!
Cieszę się bardzo! Dzięki! 🙂
Uwielbiam ten przepis, często do niego wracam, dziękuje! 🙂
Ależ miło mi to słyszeć! Dzięki, pozdrawiam :)!
Uwielbiamy całą rodziną! Bardzo często wracam do tego przepisu. Dziękuję 🙂
Miło mi to słyszeć! 🙂 To tak jak ja, tofu z cukinią rach ciach robię średnio raz na miesiąc 😉
Przepyszne wyszło! Dziękuję za przepis 🙂
Porażka takie danie. Czułem jakbym jadł sam koncentrat. Może z sosem Pasatta byłoby to lepsze??
Cześć! Przykro mi, że Ci nie smakowało, każdy ma inny smak. Danie jest rzeczywiście bardzo pomidorowe. Użycie koncentratu zaoszczędza czas, bo to danie do zrobienia w dosłownie 15 minut. Myślę, że można użyć passaty (dałabym ok. 200g) i danie będzie wtedy mniej koncentratowe, łagodniejsze w smaku :).
Pozdrawiam,
Gosia
Dla mnie było zbyt kwaśne ale po dodaniu łyżki miodu super
Cześć Helena! Koncentrat pomidorowy, podobnie jak pomidory, rzeczywiście ma dość kwaśny smak. Fajnie, że znalazłaś sposób – może ktoś skorzysta z tej porady i mu posmakuje :).
Bardzo mi miło to słyszeć! Smacznego i na zdrowie :)!
Bardzo udany przepis! Nawet dla mnie jako nie płacącej do tofu wielka sympatia. Jedynie masło orzechowe (go vege z biedronki) u mnie nie rozpuściło się tak jak bym chciała 🙁 jednak danie do powtórki regularnie, dziękuje za przepis :))
Cześć Basia, dzięki za komentarz!
Rzeczywiście najlepiej sprawdzi się w tym przepisie płynne, 100% masło orzechowe (ja używam Krukam). Te z Biedronki czy Lidla są bardziej gęste, i zdaje się, że mają dodatki (m.in. cukier). Można ich używać, ale po dodaniu masła orzechowego dodałabym więcej wody (dodatkową 1/4 szklanki) i pozwoliła się połączyć składnikom przez kilka minut.
Alternatywnie – można takie bardziej gęste masło orzechowe zblendować z kilkoma łyżkami wody przed wlaniem na patelnię (ale wiem, że to jedno więcej brudne naczynie).
Pozdrawiam!
Gosia
Bardzo fajny przepis .Co do tofu to jeszcze je opalam na gazie tak jak cebule do rosołu .
Cześć! Super sposób, muszę go koniecznie kiedyś wypróbować. Opalanie to wyższy poziom smaku :). Pozdrawiam!
Musi być z masłem orzechowym???
Cześć Aga! Próbowałam też z tahini i wg mnie z masłem orzechowym duuużo lepsze. Można użyć masła z innych orzechów (niż ziemne), najlepiej sprawdzi się tutaj z nerkowców. Pozdrawiam 🙂
Genialne! Aromatyczne, aksamitne, lekko pikantne danie. U mnie- ajwar zamiast przecieru, sambal oelek zamiast suchego chili. Z makaronem bo został z obiadu ale wyprobuję też ryż.
Pyszne i proste. Dzięki za ten przepis!
Dzięki za wiadomość i świetne inspiracje do zmian w przepisie, ajwar i sambal oelek są mi w smak :). Pozdrawiam serdecznie!