Tofu z cukinią rach-ciach

To danie robi się rach-ciach. Przy dobrej organizacji czasu jego przyrządzenie zajmuje 15 minut, przy mniej sprawnej – maksymalnie 25 minut. Proste, wymaga niewielu składników, niezawodnie ratuje z twórczej niemocy, a przy tym jak intensywnie smakuje! Jeśli robicie obiady na zapas dla dwóch osób – polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.
A jeśli szukacie innych prostych, ale zarazem świetnie przyprawionych dań na obiad, sprawdźcie przepis na najprostsze curry, lunch w 20 minut z ryżem, makaron z pesto szpinakowym albo klasyczne, kultowe spaghetti tofu-bolognese.
PS. Z radością informuję, że to jest najpopularniejszy przepis na blogu Warzywizm.pl!
Składniki
- 200g ryżu
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 średnia cukinia
- 90g koncentratu pomidorowego (½ małego słoiczka, resztę możesz zamrozić i użyć kiedy ponownie będziesz robić to danie lub dodać do sosu pomidorowego)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych albo nerkowców)
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką papryką w proszku)
- ¼-½ łyżeczki chilli lub ostrej papryki w proszku
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- ½ szklanki wody
- do podania: ⅓-½ pęczka szczypiorku
Instrukcje
-
Ryż (u mnie zwykły biały ryż) gotujemy według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut).
-
Tofu kroimy w niewielką kosteczkę, cukinię w kostkę lub w półtalarki/ćwierćtalarki.
-
Obrane czosnek i imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy tofu i smażymy mieszając przez 3 minuty na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
-
Po tym czasie dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię oraz starte czosnek i imbir oraz przyprawy - chilli i paprykę wędzoną (i opcjonalnie kurkumę i pieprz). Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
-
Na patelnię wlewamy sos sojowy i dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszamy zawartością patelni. Dolewamy ¼-½ szklanki wody w zależności od preferowanej konsystencji dania.
-
Na sam koniec dodajemy łyżkę masła orzechowego i ponownie mieszamy.
-
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, polecam z wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Naprawdę polecam! Wyszło super 🙂
Pycha! Co prawda trochę modyfikacji, w sensie bez
Imbiru, ale papryka czerwona dodana (musiałam zutylizować warzywa ;)), mnie bardzo smakuje!
Też zdarzyło mi się robić z innymi warzywami 🙂 miło mi słyszeć, pozdrawiam cieplutko!
Cieszę się bardzo! Dzięki! 🙂
Uwielbiam ten przepis, często do niego wracam, dziękuje! 🙂
Ależ miło mi to słyszeć! Dzięki, pozdrawiam :)!
Uwielbiamy całą rodziną! Bardzo często wracam do tego przepisu. Dziękuję 🙂
Miło mi to słyszeć! 🙂 To tak jak ja, tofu z cukinią rach ciach robię średnio raz na miesiąc 😉
Przepyszne wyszło! Dziękuję za przepis 🙂
Porażka takie danie. Czułem jakbym jadł sam koncentrat. Może z sosem Pasatta byłoby to lepsze??
Cześć! Przykro mi, że Ci nie smakowało, każdy ma inny smak. Danie jest rzeczywiście bardzo pomidorowe. Użycie koncentratu zaoszczędza czas, bo to danie do zrobienia w dosłownie 15 minut. Myślę, że można użyć passaty (dałabym ok. 200g) i danie będzie wtedy mniej koncentratowe, łagodniejsze w smaku :).
Pozdrawiam,
Gosia
Dla mnie było zbyt kwaśne ale po dodaniu łyżki miodu super
Cześć Helena! Koncentrat pomidorowy, podobnie jak pomidory, rzeczywiście ma dość kwaśny smak. Fajnie, że znalazłaś sposób – może ktoś skorzysta z tej porady i mu posmakuje :).
Bardzo mi miło to słyszeć! Smacznego i na zdrowie :)!
Bardzo udany przepis! Nawet dla mnie jako nie płacącej do tofu wielka sympatia. Jedynie masło orzechowe (go vege z biedronki) u mnie nie rozpuściło się tak jak bym chciała 🙁 jednak danie do powtórki regularnie, dziękuje za przepis :))
Cześć Basia, dzięki za komentarz!
Rzeczywiście najlepiej sprawdzi się w tym przepisie płynne, 100% masło orzechowe (ja używam Krukam). Te z Biedronki czy Lidla są bardziej gęste, i zdaje się, że mają dodatki (m.in. cukier). Można ich używać, ale po dodaniu masła orzechowego dodałabym więcej wody (dodatkową 1/4 szklanki) i pozwoliła się połączyć składnikom przez kilka minut.
Alternatywnie – można takie bardziej gęste masło orzechowe zblendować z kilkoma łyżkami wody przed wlaniem na patelnię (ale wiem, że to jedno więcej brudne naczynie).
Pozdrawiam!
Gosia