Smażona kapusta z tofu
Pomysł na świąteczne danie last minute albo dla leniuszków. Żadnego długiego stania przy garach, żadnego wyrabiania ciasta czy nadziewania pierogów. Po prostu: posiekana i podsmażona kapusta z umamicznym tofu. Potrzebujesz tylko kawałka białej kapusty, kostki tofu i kilku przypraw.
Do przyrządzenia tofu użyjemy triku, który sprawi, że będzie miało wyjątkowo głęboki smak po usmażeniu. Obecność kapusty nadaje świątecznego klimatu, a jednocześnie jest przyjemną odmianą od kiszonej kapusty na świątecznym stole. Dzięki użyciu świeżej kapusty danie jest lekkie i świeże. Polecam zaserwować weganom i nie-weganom!
Składniki
- 1 kostka tofu (polecam wędzone, ale naturalne też będzie ok.)
- ¼-½ główki kapusty białej albo stożkowej (ok. 500g)
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego albo cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego/jabłkowego/winnego
- 2 łyżeki oleju do smażenia
- po ½ łyżeczki: mielonej kolendry, wędzonej papryki
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- do podania: posiekany koperek, pieczywo z oliwą
Instrukcje
-
Tofu kroimy w 1cm plastry. Następnie plastry kładziemy na ręczniku papierowym i przyciskamy lekko, tak aby tofu oddało wodę i stało się bardziej suche. Dzięki temu tofu lepiej wchłonie przyprawy podczas smażenia. Plastry tofu kroimy w kosteczkę.
-
Kapustę siekamy. Ja połówkę kapusty kroję w plastry, a następnie każdy z plastrów siekam drobniej.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę tofu i smażymy 1 minutę. Wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, syrop klonowy (albo wsypujemy cukier) i ocet. Smażymy 2-3 minuty, póki tofu nie wchłonie płynów. Następnie przesypujemy je do miseczki i odkładamy na bok.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną kapustę. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię i dusimy kapustę przez 10 minut, co jakiś czas ją mieszając. Wsypujemy przyprawy - mieloną kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz, wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego (możesz go zastąpić solą). Kiedy zauważymy, że kapusta staje się sucha, wlewamy na patelnię 2-3 łyżki wody i 1 łyżkę oleju i dusimy jeszcze przez 4-5 minut.
-
Podduszoną kapustę podajemy ze smażonym na rumiano, umamicznym tofu. Danie warto posypać posiekanym koperkiem i podawać z dobrym pieczywem. Smacznego!