Tajska sałatka z czerwoną kapustą

Dania dalekiej Azji okazują się być banalnie proste, kiedy tylko zaopatrzymy się w kilka sekretnych składników – dziś już szeroko dostępnych. Sos sojowy, masło orzechowe, imbir, przyprawa curry, ostra papryka, mleczko kokosowe, syrop z agawy/klonowy – z ich pomocą sięgamy po orientalne smaki. Ten przepis oprócz warzyw wykorzystuje pierwsze pięć z wymienionych.

Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z wegańską kuchnią, sięgnijcie po nie przy okazji następnej wizyty w dyskoncie, dobrze zaopatrzonym spożywczaku czy supermarkecie. A potem gotujcie ile wlezie i cieszcie się z nowych połączeń smakowych wyczarowanych w kuchni :).

Porcje 3-4
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • ½ małej głowy czerwonej kapusty (ok. 450-500g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnio duża marchew
  • 1 słoik ciecierzycy konserwowej (albo ok. 400g ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • do dekoracji (można pominąć): 3 garści orzeszków ziemnych prażonych solonych lub niesolonych, listki świeżej kolendry
  • Sos:
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • mały kawałek imbiru (niecała łyżka startego imbiru)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku/płatków chili
  • sok z małej limonki albo ¾ cytryny

Instrukcje

  • Kapustę kroimy w plastry, siekamy w podłużne kawałki, a następnie siekamy drobniej. Paprykę kroimy w cienkie paski i na mniejsze kawałki. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki albo obieramy obieraczką julienne albo siekamy w cienkie paski. Tak przygotowane warzywa mieszamy z odsączoną z zalewy ciecierzycą.
  • Składniki sosu (czosnek obrany, imbir obrany i starty na tarce) umieszczamy w naczyniu do blendowania/kubku, na początek z 5 łyżkami wody. Blendujemy do uzyskania gładkiego sosu. W zależności od konsystencji masła orzechowego, może być potrzeba dodania kilku łyżek wody i ponownego zblendowania.
  • Sos wlewamy do warzyw i mieszamy, troszkę sosu można zostawić do dekoracji sałatki z wierzchu. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem (miłośnicy świeżej kolendry niechaj sobie nią dogadzają!) i opcjonalnie - orzeszkami ziemnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close