Dania dalekiej Azji okazują się być banalnie proste, kiedy tylko zaopatrzymy się w kilka sekretnych składników – dziś już szeroko dostępnych. Sos sojowy, masło orzechowe, imbir, przyprawa curry, ostra papryka, mleczko kokosowe, syrop z agawy/klonowy – z ich pomocą sięgamy po orientalne smaki. Ten przepis oprócz warzyw wykorzystuje pierwsze pięć z wymienionych.
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z wegańską kuchnią, sięgnijcie po nie przy okazji następnej wizyty w dyskoncie, dobrze zaopatrzonym spożywczaku czy supermarkecie. A potem gotujcie ile wlezie i cieszcie się z nowych połączeń smakowych wyczarowanych w kuchni :).
Czas przygotowania
20 min
-
½ małej głowy czerwonej kapusty (ok. 450-500g)
-
1 czerwona papryka
-
1 średnio duża marchew
-
1 słoik ciecierzycy konserwowej (albo ok. 400g ugotowanej ciecierzycy)
-
1 mały pęczek szczypiorku
-
do dekoracji (można pominąć): 3 garści orzeszków ziemnych prażonych solonych lub niesolonych, listki świeżej kolendry
-
-
Sos:
-
4 łyżki masła orzechowego
-
mały kawałek imbiru (niecała łyżka startego imbiru)
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka sosu sojowego
-
½ łyżeczki przyprawy curry
-
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku/płatków chili
-
sok z małej limonki albo ¾ cytryny
-
Kapustę kroimy w plastry, siekamy w podłużne kawałki, a następnie siekamy drobniej. Paprykę kroimy w cienkie paski i na mniejsze kawałki. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki albo obieramy obieraczką julienne albo siekamy w cienkie paski. Tak przygotowane warzywa mieszamy z odsączoną z zalewy ciecierzycą.
-
Składniki sosu (czosnek obrany, imbir obrany i starty na tarce) umieszczamy w naczyniu do blendowania/kubku, na początek z 5 łyżkami wody. Blendujemy do uzyskania gładkiego sosu. W zależności od konsystencji masła orzechowego, może być potrzeba dodania kilku łyżek wody i ponownego zblendowania.
-
Sos wlewamy do warzyw i mieszamy, troszkę sosu można zostawić do dekoracji sałatki z wierzchu. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem (miłośnicy świeżej kolendry niechaj sobie nią dogadzają!) i opcjonalnie - orzeszkami ziemnymi.