Treściwa zapiekanka z cukinią
Wegańska zapiekanka w stylu scarpaccia. Tyle że bardziej treściwa dzięki wykorzystaniu mąki z cukinii. Świetnie doprawiona!
Składniki
- 1,5 średniej cukinii (lub 2 mniejsze lub 1 większa)
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok. 120g)
- ½ szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
- 1 szklanka wody (lub mleka roślinnego)
- po ½ łyżeczki: soli, czosnku granulowanego, słodkiej papryki w proszku, ziół prowansalskich lub bazylii
- 1 łyżeczka: oregano
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki bułki tartej
- opcjonalnie do podania: sok z ⅓ cytryny
Instrukcje
-
Cukinię kroimy na cienkie plasterki, np. na bocznej części tarki do warzyw. Plastry cukinii przekładamy do miski, posypujemy solą i dociskamy np. płaskim talerzem, na który kładziemy coś cięższego (dwie szklanki z wodą czy cięższe miski). Odstawiamy na 30-40 minut, żeby cukinia puściła sok.
-
Po tym czasie mocno ściskamy rękami plastry cukinii, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soku. Mi wyszło około ½ szklanki soku.
-
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę z ciecierzycy, mąkę kukurydzianą (lub pszenną) z przyprawami - oprócz ziół prowansalskich. Wlewamy sok z cukinii i wodę/mleko (łącznie powinno być ok. 1,5 szklanki płynów) oraz 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudna do wymieszania, dolewamy jeszcze ⅓ szklanki wody.
-
Do masy dodajemy plasterki cukinii i mieszamy.
-
Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Brytfankę lub naczynie do zapiekania (u mnie ok. 20x30cm) smarujemy oliwą, posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Masę z cukinią przekładamy do naczynia. Z wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi, płatkami drożdżowymi i bułką tartą i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
-
Zapiekankę podajemy na ciepło lub schłodzoną. Można podać ją ze świeżym pomidorem, polać ulubionym sosem lub skropić sokiem z cytryny. Smacznego!