Treściwa zapiekanka z cukinią

Wegańska zapiekanka w stylu scarpaccia. Tyle że bardziej treściwa dzięki wykorzystaniu mąki z cukinii. Świetnie doprawiona!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 1,5 średniej cukinii (lub 2 mniejsze lub 1 większa)
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok. 120g)
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • 1 szklanka wody (lub mleka roślinnego)
  • po ½ łyżeczki: soli, czosnku granulowanego, słodkiej papryki w proszku, ziół prowansalskich lub bazylii
  • 1 łyżeczka: oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie do podania: sok z ⅓ cytryny

Instrukcje

  • Cukinię kroimy na cienkie plasterki, np. na bocznej części tarki do warzyw. Plastry cukinii przekładamy do miski, posypujemy solą i dociskamy np. płaskim talerzem, na który kładziemy coś cięższego (dwie szklanki z wodą czy cięższe miski). Odstawiamy na 30-40 minut, żeby cukinia puściła sok.

    Treściwa zapiekanka z cukinią

  • Po tym czasie mocno ściskamy rękami plastry cukinii, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soku. Mi wyszło około ½ szklanki soku.

    Treściwa zapiekanka z cukinią

  • W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę z ciecierzycy, mąkę kukurydzianą (lub pszenną) z przyprawami - oprócz ziół prowansalskich. Wlewamy sok z cukinii i wodę/mleko (łącznie powinno być ok. 1,5 szklanki płynów) oraz 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudna do wymieszania, dolewamy jeszcze ⅓ szklanki wody.

    Treściwa zapiekanka z cukinią

  • Do masy dodajemy plasterki cukinii i mieszamy.

    Treściwa zapiekanka z cukinią

  • Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Brytfankę lub naczynie do zapiekania (u mnie ok. 20x30cm) smarujemy oliwą, posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Masę z cukinią przekładamy do naczynia. Z wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi, płatkami drożdżowymi i bułką tartą i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut.

    Treściwa zapiekanka z cukinią

  • Zapiekankę podajemy na ciepło lub schłodzoną. Można podać ją ze świeżym pomidorem, polać ulubionym sosem lub skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

    Treściwa zapiekanka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close