Placuszki pomidorowe

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Prostota i smak tych placuszków urzekają. A jak opanujecie przepis, koniecznie usmażcie placuszki komuś bliskiemu! 🙂

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 500g pomidorów (3-5 pomidorów w zależności od wielkości, może być mieszanka czerwonych i żółtych)
  • 1 średnia czerwona cebula (lub ¾ większej cebuli)
  • 1 niewielki pęczek szczypiorku
  • 1-1 ¼ szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa z drobnego przemiału, może być pół na pół pełnoziarnista i zwykła pszenna)
  • 1 płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - znajdziecie tę przyprawę w Lidlu, w supermarketach, delikatesach, a nawet dobrze wyposażonych sklepach osiedlowych)
  • 1 łyżeczka oregano
  • ¼ -¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość zależna od upodobania do ostrości) lub słodkiej papryki w proszku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • do podania: awokado, smarowidła/pasty do chleba (domowe lub kupione), musztarda, wegański majonez

Instrukcje

  • Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy.

  • Pokrojone warzywa umieszczamy w misce wraz z przyprawami (sól, pieprz, kumin, oregano, ostra lub słodka papryka) i szklanką mąki. Masę ugniatamy przez chwilę rękami celem rozgniecenia pomidorów. Masa powinna być średnio gęsta, łatwa do nabierania łyżką. Jeśli jest bardzo lejąca (to zależy od rodzaju mąki, wodnistości pomidorów) - dosypujemy po trosze mąki do uzyskania odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta - dodajemy 1-2 łyżki wody i mieszamy.

  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Nakładamy po jednej łyżce ciasta i smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone placki warto odsączyć z nadmiaru oleju, kładac je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

  • Placki podajemy z awokado, sosami, smarowidłami, świeżymi warzywami. Są naprawdę pyszne. :)

Komentarze:

  1. Pyszne! Trochę jak małe pizze, pełne smaku Czy jest jakis sposob zeby je smazyc beztłuszczowo z sukcesem? (z myślą o bombelku ;)).

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć! Jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, to ja bym na niej spróbowała. Albo dodałabym ze 2 łyżki oleju do masy, 1-2 łyżki mąki więcej i spróbowała upiec :). Jeśli spróbujesz tak zrobić – daj znać proszę, jak wyszło. Pozdrawiam gorąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close