Tortille z pastą groszkową, cukinią i chrupiącą posypką

Porcje 2-3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 paczka tortilli (4-6 tortilli)
  • 1 średnia cukinia
  • po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 300g groszku mrożonego (⅔ standardowego opakowania)
  • ½ szklanki nerkowców (50-60g)
  • sok z ⅓ cytryny (2 łyżki)
  • po ½ łyżeczki: bazylii, oregano, kurkumy
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 1-2 łyżki jogurtu kokosowego naturalnego lub majonezu albo 3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: kiełki (u mnie słonecznika)
  • ok. 50g pestek, sezamu i/lub orzechów (u mnie pestki słonecznika, orzechy pekan i sezam, można użyć gotowego miksu ziaren do sałatek)

Instrukcje

  • Groszek gotujemy do miękkości, około 3 minuty. Ugotowany groszek blendujemy na pastę razem z: nerkowcami, sokiem z cytryny, bazylią, oregano, płatkami drożdżowymi (można je pominąć), solą, pieprzem i jogurtem kokosowym (lub majonezem albo oliwą).

    Tortille z pastą groszkową, cukinią i chrupiącą posypką

  • Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cukinię i smażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas. W połowie smażenia posypujemy wędzoną papryką i pieprzem ziołowym (albo innymi ulubionymi przyprawami).

    Tortille z pastą groszkową, cukinią i chrupiącą posypką

  • Suchą patelnię (bez oleju) rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Wsypujemy na nią miks pestek i orzechów. Prażymy je przez 3-4 minuty, mieszając często by się nie przypaliły. Kiedy są zarumienione, przesypujemy je na deskę do krojenia i siekamy, tworząc posypkę.

    Tortille z pastą groszkową, cukinią i chrupiącą posypką

  • Tortille smarujemy pastą z groszku, którą przykrywamy plastrami cukinii, kiełkami (można je pominąć) i posypujemy chrupiącą posypką. Całość można jeszcze delikatnie posypać płatkami drożdżowymi. Tortille zawijamy w rulony.

    Tortille z pastą groszkową, cukinią i chrupiącą posypką

  • Tortille można jeść na zimno. Albo podsmażyć je na łyżce oleju na patelni, tak by tortilla stała się chrupiąca. Smacznego!

    Tortille z pastą groszkową, cukinią i chrupiącą posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close