1-2 łyżki jogurtu kokosowego naturalnego lub majonezu albo 3 łyżki oliwy
opcjonalnie: kiełki (u mnie słonecznika)
ok. 50g pestek, sezamu i/lub orzechów (u mnie pestki słonecznika, orzechy pekan i sezam, można użyć gotowego miksu ziaren do sałatek)
Instrukcje
Groszek gotujemy do miękkości, około 3 minuty. Ugotowany groszek blendujemy na pastę razem z: nerkowcami, sokiem z cytryny, bazylią, oregano, płatkami drożdżowymi (można je pominąć), solą, pieprzem i jogurtem kokosowym (lub majonezem albo oliwą).
Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cukinię i smażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas. W połowie smażenia posypujemy wędzoną papryką i pieprzem ziołowym (albo innymi ulubionymi przyprawami).
Suchą patelnię (bez oleju) rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Wsypujemy na nią miks pestek i orzechów. Prażymy je przez 3-4 minuty, mieszając często by się nie przypaliły. Kiedy są zarumienione, przesypujemy je na deskę do krojenia i siekamy, tworząc posypkę.
Tortille smarujemy pastą z groszku, którą przykrywamy plastrami cukinii, kiełkami (można je pominąć) i posypujemy chrupiącą posypką. Całość można jeszcze delikatnie posypać płatkami drożdżowymi. Tortille zawijamy w rulony.
Tortille można jeść na zimno. Albo podsmażyć je na łyżce oleju na patelni, tak by tortilla stała się chrupiąca. Smacznego!