Ratatouille, czyli wegańska Francja

Ratatouille (po spolszczeniu ratatuj) niezmiennie kojarzy mi się z animowanym filmem o takim samym tytule, którego głównym bohaterem był pocieszny szczur-kucharz. Rozgrywająca się w Paryżu fabuła rozśmieszała i przypominała, że marzenia można spełniać. Tymczasem rataouille, jedna z niewielu wegańskich propozycji francuskiej kuchni, to doskonała potrawa na obecną porę roku. Wrzesień to bowiem najlepszy czas na dojrzałe, a przy okazji tanie pomidory, papryki, bakłażany i cukinie!
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 duże papryki lub 3 mniejsze - najlepiej czerwona i żółta
- 1kg świeżych pomidorów
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 1 łyżka cukru (trzcinowego lub białego)
- 2 łyżeczki ziół proansalskich
- ⅓-½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzuu cayenne (można pominąć)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego (można pominąć)
- ½-1 pęczek pietruszki
- do podania: ugrillowane/chrupiące pieczywo lub ugotowana kasza/groch, oliwa do polania
Instrukcje
-
Ja do zrobienia ratatouille wykorzystałam dużą patelnię, dzięki czemu danie było jednogarnkowe. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, ale masz mniejszą patelnię i większy garnek - zajrzyj do ostatniego punktu przepisu.
-
Bakłażany kroimy na talarki, a następnie każdy talarek na cztery kawałki. Wsypujemy na sitko i solimy 2-3 szczyptami soli, rękami rozprowadzamy sól po bakłażanach. Odstawiamy na 15 minut, żeby bakłażany puściły gorzki sok.
-
Zagotowujemy wodę do sparzenia pomidorów w garnku lub w czajniku. W międzyczasie pomidory myjemy i nacinamy na krzyż na stronie przeciwnej niż szypułki - dzięki temu łatwiej zedrzemy z nich skórkę po ich sparzeniu. Nacięte pomidory wkładamy do garnka z gorącą, zagotowaną wodą na 2-3 minuty lub umieszczamy na sitku i polewamy zagotowaną wodą z czajnika. Pomidory chwilę studzimy, a następnie zdzieramy z nich skórkę zaczynając od nacięć. Pomidory kroimy na ćwiartki, odkrajamy zielone/białe, twarde części szypułek. Pokrojone pomidory oraz puszczony przez nie sok przekładamy do miski.
-
Cukinię kroimy na półtalarki, a papryki w paski, a następnie na pół. Cebulę kroimy w piórka lub w pół-piórka. Czosnek kroimy drobno, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce.
-
Na dużej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, zmniejszamy gaz (u mnie piątka w 9-stopniowej skali) i szklimy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Zwiększamy nieco gaz (u mnie szóstka). Dolewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy opłukanego z soli pod bieżącą wodą bakłażana. Smażymy 3 minuty, mieszając.
-
Dolewamy 2 łyżki oleju i dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy i smażymy przez 5 minut.
-
Pośrodku patelni robimy troszkę miejsca, zagarniając warzywa na boki, i dodajemy czosnek. Smażymy kilka sekund, aż zacznie się wydobywać zapach czosnku, a potem mieszamy czosnek z warzywami.
-
Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem. Jeśli mamy pokrywkę na patelnię lub garnek - nakrywamy nią danie. Doprowadzamy pomidory do zagotowania, a następnie zmniejszamy gaz (u mnie czwórka) i zdejmujemy pokrywkę.
-
Dodajemy łyżkę cukru, zioła prowansalskie (jeśli masz świeże: tymianek, bazylię, rozmaryn - użyj ziół świeżych zamiast suszonych), sól i ewentualnie szczyptę ostrej papryki w proszku, mieszamy. Gotujemy 12-15 minut na niewielkim ogniu, po czym zdejmujemy z ognia.
-
Ratatouille podajemy z pieczywem - rozdrobniony chleb można wrzucić do miski z daniem jak na zdjęciu, polane oliwą i hojnie posypane natką pietruszki. Pieczywo można zastąpić kaszą (jęczmienna, jaglana, bulgur) lub ugotowanymi roślinami strączkowymi (groch łuskany, ciecierzyca, soczewica).
-
Jeśli nie masz dużej patelni, ale dysponujesz mniejszą patelnię i większym garnkiem - danie wciąż da się zrobić, tyle że warzywa będziemy smażyć na niewielkiej patelni partiami, a po usmażeniu przekładać do garnka, w którym wszystkie je następnie zagotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem szklij na 2 łyżkach oleju przez 5 minut, przełóż do garnka. Bakłażana smaż na 1 łyżce oleju również przez 5 minut, przełóż do garnka. Paprykę smaż na 2 łyżkach oleju przez 4 minuty, przełóż do garnka. Cukinię smaż na 1 łyżce oleju przez 3 minuty, przełóż do garnka. Pomidory duś na patelni przez 7-10 minut tak, aby zredukować nieco sok, i przelej do garnka. Dodaj przyprawy (cukier, zioła prowansalskie, sól, ocet balsamiczny, ewentualnie ostrą paprykę) i gotuj danie w garnku przez 10 minut na niewielkim ogniu.