Curry z brukselką i papryką
W sezonie na brukselkę – zimie – odmieniam ją przez wszystkie przypadki. Dodaję brukselkę także do dań, które przygotowuję przez cały rok, rotacyjnie z różnymi warzywami. Na przykład do curry.
To przepis bez pasty curry, z bazowych składników. Na pyszny, zdrowy obiad.
PS. Jeśli nie lubisz lub nie masz gdzie kupić świeżej brukselki, możesz ją zastąpić brokułem! 🙂
Składniki
- 200g ryżu
- 500g brukselki
- 2 duże lub 3 małe papryki
- 400g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżeczka curry
- po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, soli
- po ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku, imbiru w proszku, cynamonu (można pominąć wszystkie)
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego (żeby osłodzić gorzkawą brukselkę, można pominąć)
- ⅓ pęczka szczypiorku lub świeża kolendra
Instrukcje
-
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki. Paprykę kroimy na kawałki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy brukselkę. Smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Brukselkę przesuwamy na boki patelni, dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy paprykę. Smażymy 4 minuty.
-
Warzywa zgarniamy na boki patelni, dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, mieszamy z warzywami. Wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy i mieszamy. Wsypujemy ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy sos.
-
Sos doprawiamy syropem z agawy lub klonowym oraz sosem sojowym. Stopień ostrości można zwiększyć dodając ostrą paprykę. Zmniejszamy moc palnika, sos gotujemy na niewielkiej mocy przez 3-4 minuty.
-
Curry z brukselką i papryką podajemy z ugotowanym ryżem (jeśli masz olej sezamowy lub arachidowy - warto polać nim ryż) i posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Smacznego!