Makaron z sosem szpinakowym i tofu
Dla tego przepisu odpaliłam trzymany na specjalną okazję makaron fusilloni – czyli wielkie świderki. Warto było, bo to takie danie „czapki z głów!”. Oczywiście użyć można równie dobrze zwyczajne fusilli, penne czy farfalle.
Tofu pokroiłam w tym przepisie niedbale, poprzez ścinanie rogów kostki (w odróżnieniu od typowego krojenia tofu w kosteczkę). W efekcie nieco przypomina kawałki mięsa z kurczaka :). Jako substytutu śmietanki mlecznej użyłam mleczka kokosowego. Polecam eksperymenty, śmietanka kokosowa czy sojowa również świetnie się sprawdzą.
A jeśli zaliczacie się do grona fanów makaronu, to u mnie znajdziecie furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese albo wersję z kurkami lub z soczewicą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, czy taki zielony misz-masz. Jeśli szukasz przepisu na błyskawiczny obiad, sprawdź makaron z pesto ze szpinaku lub z brokuła. Albo ten topowy przepis Warzywizmu, który pobija serce wegan i nie tylko!
Składniki
- 200-250g makaronu np. fusilli
- 150-200g szpinaku (1 standardowa paczka liści szpinaku)
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- ¼-⅓ słoiczka suszonych pomidorów (6-8 połówek suszonych pomidorów)
- 1 niewielka cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150-200ml mleczka kokosowego (albo wegańskiej śmietany, kokosowej, sojowej, owsianej)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki curry (albo po szczypcie: kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 4-5 łyżek oleju do smażenia
- do podania: 2 łyżki płatków drożdżowych, świeża bazylia
Instrukcje
-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja makaron fusilloni gotowałam 11 minut.
-
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą. Suszone pomidorki z zalewy kroimy na mniejsze kawałki.
-
Tofu kroimy - ja pokroiłam go niedbale, ścinając rogi kostki tofu. Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Tofu obsypujemy wędzonym tofu i ¼ łyżeczki soli i smażymy jeszcze 1 minutę mieszając. Zdejmujemy tofu z patelni - wsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.
-
Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy cebulę. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy czosnek, smażymy 1 minutę mieszając.
-
Na patelnię dodajemy świeży, obmyty szpinak i smażymy mieszając przez 3-4 minuty. Wsypujemy przyprawy: curry (albo po szczypcie: kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru), słodką paprykę w proszku, oregano, ¼ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu. Wlewamy 200ml (niepełna szklanka) mleczka kokosowego (albo roślinnej śmietany) i lekko zagotowujemy. Dodajemy suszone pomidorki.
-
Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron i podsmażone wcześniej tofu, mieszamy. Danie polecam podawać posypane płatkami drożdżowymi, ze świeżą bazylią. Smacznego!
Dzisiaj zrobione! Miałam szpinak mrożony, więc go wykorzystałam. Przepyszne. Dziękuje. Kolejny przepis po spaghetti, który będę uwielbiać 🙂 zapisuje!
Super, że mrożony szpinak też się sprawdził :). Miło mi to wszystko słyszeć, pozdrawiam cieplutko ;).