Makaron z sosem szpinakowym i tofu

Kategorie specjalne

Dla tego przepisu odpaliłam trzymany na specjalną okazję makaron fusilloni – czyli wielkie świderki. Warto było, bo to takie danie „czapki z głów!”. Oczywiście użyć można równie dobrze zwyczajne fusilli, penne czy farfalle.

Tofu pokroiłam w tym przepisie niedbale, poprzez ścinanie rogów kostki (w odróżnieniu od typowego krojenia tofu w kosteczkę). W efekcie nieco przypomina kawałki mięsa z kurczaka :). Jako substytutu śmietanki mlecznej użyłam mleczka kokosowego. Polecam eksperymenty, śmietanka kokosowa czy sojowa również świetnie się sprawdzą.

A jeśli zaliczacie się do grona fanów makaronu, to u mnie znajdziecie furę przepisów: klasyczne spaghetti tofu bolognese albo wersję z kurkami lub z soczewicą, makaron z ciecierzycą, cukinią i papryką, czy taki zielony misz-masz. Jeśli szukasz przepisu na błyskawiczny obiad, sprawdź makaron z pesto ze szpinaku lub z brokuła. Albo ten topowy przepis Warzywizmu, który pobija serce wegan i nie tylko!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 200-250g makaronu np. fusilli
  • 150-200g szpinaku (1 standardowa paczka liści szpinaku)
  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • ¼-⅓ słoiczka suszonych pomidorów (6-8 połówek suszonych pomidorów)
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150-200ml mleczka kokosowego (albo wegańskiej śmietany, kokosowej, sojowej, owsianej)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki curry (albo po szczypcie: kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • do podania: 2 łyżki płatków drożdżowych, świeża bazylia

Instrukcje

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ja makaron fusilloni gotowałam 11 minut.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą. Suszone pomidorki z zalewy kroimy na mniejsze kawałki.
  • Tofu kroimy - ja pokroiłam go niedbale, ścinając rogi kostki tofu. Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Tofu obsypujemy wędzonym tofu i ¼ łyżeczki soli i smażymy jeszcze 1 minutę mieszając. Zdejmujemy tofu z patelni - wsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.
  • Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy cebulę. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy czosnek, smażymy 1 minutę mieszając.
  • Na patelnię dodajemy świeży, obmyty szpinak i smażymy mieszając przez 3-4 minuty. Wsypujemy przyprawy: curry (albo po szczypcie: kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru), słodką paprykę w proszku, oregano, ¼ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu. Wlewamy 200ml (niepełna szklanka) mleczka kokosowego (albo roślinnej śmietany) i lekko zagotowujemy. Dodajemy suszone pomidorki.
  • Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron i podsmażone wcześniej tofu, mieszamy. Danie polecam podawać posypane płatkami drożdżowymi, ze świeżą bazylią. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close