udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zielony miszmasz – makaron z cukinią i szparagami

Lekki i świeży makaron z warzywami, a całość zielona jak majowa trawka <3.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400g makaronu (u mnie zielony)
200ml śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana) albo mleczka kokosowego (1 mała puszka albo ½ standardowej puszki)
1 pęczek zielonych szparagów
1 średniej wielkości cukinia (300-350g)
¼ pora (najlepiej górna, zielona część) albo 1 niewielka cebula
ok. 100g szpinaku (2 duże garście) - można zastąpić rukolą, którą damy na sam koniec, tuż przed podaniem
3 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
¾ łyżeczki soli
⅓-½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
⅓-½ łyżeczki chili w proszku albo ½ świeżej papryczki chili
5-6 łyżek oliwy
do podania (opcjonalnie): garść listków świeżej bazylii, 2-3 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

1
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, ja mój gotowałam ok. 13-14 minut.
2
Myjemy wszystkie warzywa. Cukinię kroimy w cienkie plastry, a plastry - na połówki lub ćwiartki. Każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy (albo robimy z nich zupę!). Pozostałe części szparagów kroimy na 3-4 części, a jeśli łodyżki są grube - można je dodatkowo przekroić wzdłuż. Pora kroimy cienko. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Jeśli używamy świeżej papryczki chili - kroimy ją w cienkie plasterki.
3
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy pora, smażymy 2 minuty mieszając. Następnie wrzucamy cukinię i szparagi, smażymy mieszając 3 minuty.
4
Ze środka patelni zgarniamy warzywa na boki, wlewamy 2 łyżki oliwy, czekamy chwilę aż się nagrzeje. Na oliwę wrzucamy czosnek i chili (albo ostrą paprykę) i skórkę otartą z 1 cytryny. Mieszamy je w oliwie przez kilkanaście sekund, a następnie mieszamy całą zawartością patelni.
5
Na patelnię dodajemy umyty szpinak, suszone oregano i bazylię (można w zamian za suszone - dać świeże) i mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę roślinną albo mleczko kokosowe, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Dodajemy ugotowany i odsączony makaron. Jeśli używamy rukoli zamiast szpinaku - też jest czas na jej podanie i ponowne wymieszanie dania.
6
Kosztujemy danie i ewentualnie doprawiamy dodatkowo - chili w proszku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podajemy posypane świeżą bazylią i płatkami drożdżowymi.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode