udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wędzone bolognese z kurkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g makaronu spaghetti (u mnie pszenne pełnoziarniste)

1 kostka wędzonego tofu

200g kurek

450-500g świeżych pomidorów (u mnie 3 pomidory) lub 1 puszka pomidorów krojonych

1 mała cebula lub ½ średniej cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

kilkanaście listków świeżej bazylii albo natki pietruszki (albo miks bazylii i natki pietruszki)

4 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka wędzonej papryki

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)

1 łyżeczka ziół prowansalskich (można użyć oregano)

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki soli

Instrukcje

1

Kurki oczyszczamy – opłukujemy je pod wodą, a następnie każdego grzybka z osobna oczyszczamy z ziemi za pomocą małego nożyka. Ponownie je opłukujemy, a następnie kładziemy na papierowy ręcznik i delikatnie odsączamy, aby ociekły z wody.

2

Umyte i osuszone kurki smażymy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) na 2 łyżkach oleju przez około 5 minut, obracając je delikatnie, tak aby były obsmażone z obu stron, pod koniec solimy ½ łyżeczki soli. Kurki odkładamy do miseczki.

3

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

4

Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, pomidory kroimy w kostkę. Wędzone tofu kruszymy rękami lub rozgniatamy za pomocą widelca na drobno.

5

Na patelni na średnim ogniu (szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty mieszając. Dodajemy pokruszone tofu, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy – sos sojowy, paprykę wędzoną, słodką i ostrą, zioła prowansalskie, mieszamy całość.

6

Doprowadzamy do zagotowania się pomidorów, a następnie zmniejszamy moc palnika (do piątki bez przykrycia lub czwórki, jeśli używamy pokrywki na patelnię). Pomidory dusimy przez około 7-10 minut. Na koniec sos doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (jeśli nie jest dla Ciebie wystarczająco słony za sprawą sosu sojowego).

7

Ugotowany makaron serwujemy z sosem i kurkami. Serwując porcję można wyłożyć makaron, na niego sos i kilka kurek, albo zmieszać ze sobą w garnku makaron z sosem i kurkami, a następnie posypać bazylią/natką pietruszki.

Kategorie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g makaronu spaghetti (u mnie pszenne pełnoziarniste)
1 kostka wędzonego tofu
200g kurek
450-500g świeżych pomidorów (u mnie 3 pomidory) lub 1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula lub ½ średniej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilkanaście listków świeżej bazylii albo natki pietruszki (albo miks bazylii i natki pietruszki)
4 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
1 łyżeczka ziół prowansalskich (można użyć oregano)
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli

Instrukcje

1
Kurki oczyszczamy - opłukujemy je pod wodą, a następnie każdego grzybka z osobna oczyszczamy z ziemi za pomocą małego nożyka. Ponownie je opłukujemy, a następnie kładziemy na papierowy ręcznik i delikatnie odsączamy, aby ociekły z wody.
2
Umyte i osuszone kurki smażymy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) na 2 łyżkach oleju przez około 5 minut, obracając je delikatnie, tak aby były obsmażone z obu stron, pod koniec solimy ½ łyżeczki soli. Kurki odkładamy do miseczki.
3
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
4
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, pomidory kroimy w kostkę. Wędzone tofu kruszymy rękami lub rozgniatamy za pomocą widelca na drobno.
5
Na patelni na średnim ogniu (szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty mieszając. Dodajemy pokruszone tofu, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy - sos sojowy, paprykę wędzoną, słodką i ostrą, zioła prowansalskie, mieszamy całość.
6
Doprowadzamy do zagotowania się pomidorów, a następnie zmniejszamy moc palnika (do piątki bez przykrycia lub czwórki, jeśli używamy pokrywki na patelnię). Pomidory dusimy przez około 7-10 minut. Na koniec sos doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (jeśli nie jest dla Ciebie wystarczająco słony za sprawą sosu sojowego).
7
Ugotowany makaron serwujemy z sosem i kurkami. Serwując porcję można wyłożyć makaron, na niego sos i kilka kurek, albo zmieszać ze sobą w garnku makaron z sosem i kurkami, a następnie posypać bazylią/natką pietruszki.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode