Ulubione wegańskie burgery pieczarkowe

Składniki

,

Kategorie specjalne

Przepis na te burgery jest już ze mną bardzo długo i testowałam go wielokrotnie na znajomych na wyprawianych przeze mnie imprezach :). Kiedy go tworzyłam, nie byłam pewna „czy ta masa się sklei i usmaży?”, a wyszło super. Bardzo lubię użyty w nim zestaw przypraw: musztardowo-ziołowy. Bez ekstrawagancji, a jednak smak burgerów jest głęboki i zaskakujący.

Szukasz innych pomysłów na burgery? Polecam Ci zwłaszcza burgery buraczane i orientalne burgery marchewkowe. A z szybkich przepisów wypróbuj błyskawiczne burgery marchewkowe (z płatkami owsianymi) lub klopsy z ciecierzycy i kukurydzy.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 250g pieczarek (½ standardowej paczki)
  • ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5-6 łyżki mąki gryczanej/żytniej/jaglanej/pszennej/kukurydzianej (najbardziej polecam gryczaną) + dodatkowo mąka lub otręby do obtaczania burgerów przed smażeniem
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, cząbru lub oregano
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku albo kuminu (kminu rzymskiego) albo pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki dowolnej musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli do smaku (nie jest konieczna, dodatek sosu sojowego nadaje już słony smak)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki czarnuszki

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną gotujemy tak, aby była lekko sypka, nie rozgotowana (15 minut) i odsączamy na sitku z nadmiaru wody przez 5 minut. Kaszkę można ugotować wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dużej misce mieszamy z ostygniętą kaszą.
  • Dodajemy przyprawy, mąkę i płatki owsiane. Mieszamy masę i ugniatamy ją rękami aż do dokładnego połączenia składników. Jeśli jest za rzadka dodajemy łyżkę mąki/płatków owsianych.
  • Umytymi po ugniataniu, wilgotnymi rękami formujemy burgery, obtaczamy w mące lub otrębach wsypanych do głębszego talerza.
  • Smażymy po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) lub do zarumienienia.

  • Podajemy w bułce posmarowanej wege pastą (np. favą, hummusem, pesto z natki pietruszki), chrzanem, musztardą, z sałatą, warzywami, kiełkami.

Komentarze:

  1. Gosia, czy te burgery można mrozić? 🙂

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Przyznam, że nie mroziłam. Powiedziałabym, że jeśli są porządnie ulepione i wysmażone (tak, że się nie rozlatują, nie rozklejają), to można podjąć (niewielkie) ryzyko i zamrozić. Rozmroziłabym albo prosto na patelni, albo najpierw w lodówce i przed spożyciem – na patelnię. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close