Makaron ze szparagami i tofu-skwarkami
Składniki
- 150g makaronu
- ¾-1 pęczek szaparagów (standardowo waży 500g)
- 1 kostka tofu wędzonego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, czosnku granulowanego
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili (można pominąć lub użyć ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku/płatków chili)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- ½ małego pęczka szczypiorku (można pominąć)
Instrukcje
-
Kostkę tofu osuszamy za pomocą kawałka ręcznika papierowego lub czystej szmatki kuchennej. Tofu kroimy na pół, a potem na cienkie plasterki.
-
Odcinamy końcówki od szparagów - dolne ¼-⅓ szparagów (i wyrzucamy). Pozostałe szparagi kroimy - dolne części na pół wzdłuż, a potem wszystkie szparagi na 2-3 cm kawałki. Czosnek i papryczkę chili siekamy drobno. Szczypiorek siekamy według preferencji.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy plasterki tofu, smażymy 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy 2 minuty. Najlepiej, aby każdy kawałek tofu był dobrze obsmażony z obu stron. Tofu posypujemy cukrem, wędzoną papryką i granulowanym czosnkiem, polewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając co jakiś czas.
-
Tofu-skwarki zgarniamy na bok patelni. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy szparagi, czosnek i papryczkę chili. Smażymy 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
-
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z tofu i szparagami. Podając danie można je posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!