Makaron ze szparagami i tofu-skwarkami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 150g makaronu
  • ¾-1 pęczek szaparagów (standardowo waży 500g)
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • po ½ łyżeczki: wędzonej papryki, czosnku granulowanego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili (można pominąć lub użyć ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku/płatków chili)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • ½ małego pęczka szczypiorku (można pominąć)

Instrukcje

  • Kostkę tofu osuszamy za pomocą kawałka ręcznika papierowego lub czystej szmatki kuchennej. Tofu kroimy na pół, a potem na cienkie plasterki.

    Makaron ze szparagami i tofu-skwarkami

  • Odcinamy końcówki od szparagów - dolne ¼-⅓ szparagów (i wyrzucamy). Pozostałe szparagi kroimy - dolne części na pół wzdłuż, a potem wszystkie szparagi na 2-3 cm kawałki. Czosnek i papryczkę chili siekamy drobno. Szczypiorek siekamy według preferencji.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy plasterki tofu, smażymy 3 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy 2 minuty. Najlepiej, aby każdy kawałek tofu był dobrze obsmażony z obu stron. Tofu posypujemy cukrem, wędzoną papryką i granulowanym czosnkiem, polewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając co jakiś czas.

    Makaron ze szparagami i tofu-skwarkami

  • Tofu-skwarki zgarniamy na bok patelni. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy szparagi, czosnek i papryczkę chili. Smażymy 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.

    Makaron ze szparagami i tofu-skwarkami

  • Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z tofu i szparagami. Podając danie można je posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close