Wiosenne kanapki ze szparagami i rzodkiewkami
Kolejny pomysł na szparagi, czyli wiosenne kanapki z podsmażonymi szparagami, plasterkami rzodkiewki i siekanym szczypiorkiem. Szybko, świeżo i pysznie!
Składniki
- 2 duże bułki, bagietka lub ½ chleba
- mała miseczka hummusu (domowego albo kupnego) lub 1 miękkie awokado
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 3-4 rzodkiewki
- 1-2 łodyżki szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- opcjonalnie, do smaku: sól, pieprz, oliwa lub olej lniany
Instrukcje
-
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe łodygi (u mnie na ok. ⅓ długości szparaga). Twarde łodygi wyrzucamy, a resztę kroimy na 3 kawałki.
-
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 1 łyżeczkę oleju. Wrzucamy szparagi i podsmażamy szparagi przez około 5 minut mieszając je i obracając. Zdejmujemy patelnię z ognia.
-
Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy i siekamy. Jeśli używamy awokado - rozgniatamy je widelcem w misce.
-
Pokrojone pieczywo (ja moje ugrillowałam w grillu elektrycznym przez kilka minut, ale nie jest to konieczne) smarujemy hummusem lub rozgniecionym awokado lub. Na wierzch wykładamy plasterki rzodkiewki, kawałki szparagów, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie polewamy oliwą lub olejem lnianym. Jeśli do posmarowania pieczywa używamy awokado, a nie hummusu - kanapce może przydać się nieco soli i pieprzu. Smacznego!