Polska wiosenna micha

Użyte przeze mnie w nazwie dania określenie ‘micha’ to kalka z angielskiego ‘bowl’. ‘Bowle’ są ostatnio na topie, restauracje serwują je w stylu dalekowschodnim, bliskowschodnim czy hawajskim, pełne ryżu, rozmaitych warzyw, tofu, zieleniny, orzeszków, sosów. Pomyślałam, że podobną michę można przygotować ze składników z naszego rodzimego ogródka – kaszy pęczak, szparagów, botwinki. Łapmy nowalijki w dłoń póki są i działajmy!
Składniki
- ¾ szklanki kaszy pęczak (około 150g) lub innej kaszy lub porcja makaronu dla 2 osób
- 1 pęczek zielonych szparagów (500g przed obcięciem końcówek)
- 1 pęczek botwinki
- ½ szklanki orzechów nerkowca, ziemnych, migdałów (mogą być płatki migdałów) lub pestek słonecznika
- ¼ szklanki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- sok z ¼ cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowego)
Instrukcje
-
Zagotowujemy 3-4 szklanki wody i gotujemy w niej kaszę - około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników dania.
-
Botwinkę dokładnie myjemy (lubi zbierać się na niej pył). Jeśli ma buraczki - odkrajamy je i odkładamy na bok. Łodyżkę i liście botwinki umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania razem z: połową ilości orzechów lub pestek (¼ szklanki), oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie płatkami drożdżowymi. Blendujemy na pesto - nie musi mieć gładkiej konsystencji.
-
Szparagi opłukujemy pod wodą, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (zazwyczaj około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy. Pozostałe części szparagów kroimy na kilka części. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi. Smażymy na średnim ogniu przez 3-5 minut do miękkości.
-
Jeśli nasza botwinka miała buraczki, kroimy je na bardzo cienkie plasterki lub półplasterki i smażymy na kolejnej łyżce oleju przez 5 minut.
-
Ugotowaną kaszę, pesto oraz szparagi i ewentualnie buraczki układamy w misce. Z wierzchu posypujemy danie pozostałą ilością orzechów lub pestek.