Makaron z pesto szpinakowym w 15 minut

Przepis na ultraszybki obiad – makaron z pesto, które ukręcisz ze świeżego szpinaku, nerkowców i tofu, ze świeżym, kwaskowatym posmakiem soku z cytryny. Do makaronu z pesto polecam dorzucić świeże warzywa – u mnie pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, ale mogą też być plasterki rzodkiewki czy ogórka. Albo piklowane warzywa, oliwki, a może nawet kimchi.

Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na makarony z pesto. Bo pesto można przygotować praktycznie z każdego warzywa. Czasem do tego celu warzywa musimy upiec (np. buraka czy paprykę), a czasem możesz użyć resztkowych warzyw (np. ugotowanego brokuła czy liście rzodkiewki).

W przypadku zielonych liściastych warzyw sprawa jest najszybsza i najprostsza – wystarczy po prostu zblendować je z kilkoma dodatkami, wymieszać z ugotowanym makaronem i obiad w kolorze świeżej zielonej trawki gotowy. Przepis poniżej!

Porcje 4
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 400g makaronu (dowolnego, u mnie spaghetti pełnoziarniste)
  • 200g świeżego szpinaku (1 standardowe opakowanie)
  • 1 szklanka nerkowców (150g)
  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • do podania: 200-250g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki

Instrukcje

  • Zagotowujemy wodę na makaron - o szklankę wody więcej niż potrzeba do gotowania makaronu. Odlewamy nadprogramową szklankę wrzącej wody i zalewamy nią nerkowce w miseczce/szklance na 5-10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Szpinak myjemy. Szpinak, obrany czosnek, tofu, odsączone z wody nerkowce, płatki drożdżowe, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładkie pesto.

  • Makaron mieszamy z pesto. Danie warto podać z dodatkowymi warzywami np. pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ale mogą to też być plastry ogórka, rzodkiewki, paseczki marchewki. Smacznego!

Komentarze:

  1. Bardzo smaczne i mega szybkie, potrzebowałam czegoś ostrego i przydały się płatki jalapeno.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Miło mi to słyszeć! Jak się lubi ostre, to ma się swoje sposoby na doprawienie :D!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close