Boczniaki w cieście piwnym
Powiedziałam ostatnio: jest jesień, są grzyby. Są więc przepisy z grzybami. Dziś boczniaki smażone w wegańskim cieście piwnym.
Dlaczego są super? Tłuszczą palce i chrupią w zębach aż miło. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. I sprawdzą się jako popisowe wege danie – dla rodziny czy na imprezkę.
Składniki
- 250g boczniaków
- 200-250ml piwa lagera lub pszenicznego (1 szklanka)
- 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej lub miksu mąk (u mnie pół na pół pszenna i kukurydziana)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (można pominąć)
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego (można pominąć)
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
- ręcznik papierowy
Instrukcje
-
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
-
Do miski wlewamy piwo, a następnie dodajemy po łyżce mąki i mieszamy trzepaczką. Po dodaniu całej mąki i wymieszaniu ciasta, dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy. Masa powinna być średnio gęsta - o konsystencji gęstszej niż na naleśniki, bardziej jak na pankejki.
-
Na patelnię wlewamy olej na wysokość ok. 0,5-1cm i rozgrzewamy (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali).
-
Boczniaki zanurzamy pojedynczo w cieście, a następnie wykładamy na patelnię w odstępach, aby się nie skleiły. Jeśli się sklejają - dzielimy je za pomocą drewnianej szpatułki. Uważamy na pryskający olej. Smażymy 1-2 minuty, a następnie obracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia. Usmażone boczniaki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym celem odsączenia z oleju. Przed usmażeniem kolejnej porcji boczniaków dolewamy nieco oleju na patelnię tak, aby miały się w czym lekko zanurzyć.
-
Boczniaki podajemy z sosem np. musztardą, ajwarem, ketchupem, sosem barbeque, w towarzystwie surówki. Smacznego!
Ło matko jakie pyszne wyszły!!! 7000 gwiazdek daję! Rewelacja.
Cieszę się, że smakowały! <3