Wstążki cukinii na kremie z nerkowców
To danie prezentuje się jak degustacyjna przystawka z restauracji, a jednak jest zrobione w warunkach domowych, bez wymyślnych składników.
Namoczone nerkowce blendujemy na aksamitny krem/serek z dodatkiem soku z cytryny. Cukinię obieramy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie (surową) pokrywamy prostą marynatą. Krem z nerkowców rozprowadzamy po dnie talerza, na wierzch wykładamy wstążki cukinii, posypujemy pistacjami i dekorujemy listkami bazylii. Tylko tyle, a efekt jest super!
Składniki
- 1 niewielka cukinia (albo ½ średniej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki syropu z agawy/klonowego/miodu
- 150g nerkowców (1 lekko czubata szklanka)
- ½ szklanki mleka roślinnego lub wody
- sok z ¾ cytryny (z ¼ cytryny do cukinii, a z ½ cytryny do kremu z nerkowców)
- 1 niewielki ząbek czosnku
- po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu
- do podania: 1 mała garść pistacji (mogą być solone) lub orzeszków piniowych lub pestek słonecznika; listki bazylii
Instrukcje
-
Nerkowce namaczamy przez kilka godzin w ciepłej wodzie albo moczymy przez 15 minut we wrzątku.
-
Namoczone nerkowce blendujemy z: sokiem z ½ cytryny, 1 ząbkiem czosnku, pieprzem i solą. Dodajemy po trochu mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji - ja dodałam ½ szklanki mleka sojowego - i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Cukinię myjemy i kroimy we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli cukinia ma w środku pestki, środek zostaw do innego dania, a obierz tylko bardziej zewnętrzne warstwy.
-
Przygotowujemy marynatę do cukinii: w małej miseczce mieszamy sok z ¼ cytryny, musztardę, oliwę i syrop/miód. Wstążki cukinii przekładamy do miski, polewamy marynatą i pokrywamy nią wstążki.
-
Na dnie talerza rozsmarowujemy krem z nerkowców. Na wierzch wykładamy zamarynowane wstążki cukinii. Posypujemy posiekanymi pistacjami (lub orzeszkami piniowymi lub pestkami słonecznika) oraz listkami bazylii. Krem i wstążki polecam jeść z pieczywem.