Muffiny pomidorowe “à la włoskie”

Kategorie specjalne

Proste wegańskie wytrawne muffiny. Podwójnie pomidorowe za sprawą passaty i suszonych pomidorów. Pełne suszonych ziół. Z kilkoma opcjami zmiany składników i opcjonalnymi dodatkami.

Polecam je gorąco na imprezy, spotkania towarzyskie (niech żyją wytrawne przekąski! słodyczy zazwyczaj jest za dużo) oraz pikniki i wycieczki piesze i rowerowe, bo są w sam raz „do rączki i do buzi”.

Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski na imprezę lub wycieczkę to polecam też: prażone pestki dyni, placuszki pomidorowe, czekoladowy chlebek bananowy lub brownie z fasoli.

Porcje 15-20
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1 szklanka (250ml, ok. ⅔ puszki) krojonych pomidorów albo passaty pomidorowej
  • 1 szklanka mleka sojowego (250ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej albo 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej i 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • ½ słoiczka oliwek albo ½ puszki kukurydzy
  • 2 garści świeżego szpinaku albo 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 100g startego na tarce wegańskiego sera np. Violife albo 1 kostka tofu

Instrukcje

  • Pomidory krojone/passatę pomidorową blendujemy z mlekiem sojowym i 3 łyżkami oleju z suszonych pomidorów.
  • Do miski wsypujemy mąkę (lub dwa rodzaje mąki), proszek do pieczenia i przyprawy. Wlewamy pomidory zblendowane z mlekiem sojowym.
  • Szpinak myjemy i podsmażamy przez 3-4 minuty na łyżce oleju, tak aby liście się skurczyły/zwiędły. Jeśli używasz bazylii, a nie szpinaku - posiekaj listki.
  • Do masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy, oliwki (bez pestek!) lub kukurydzę oraz obsmażony szpinak lub bazylię. Opcjonalnie można dodać starty na tarce wegański ser lub dodać pokrojone w drobną kosteczkę tofu.
  • Powstałą masą wypełniamy foremki na muffiny. Resztką startego sera można dodatkowo posypać muffiny z wierzchu. Muffiny pieczemy w 180°C przez 35 minut. Podajemy jako posiłek albo przekąskę. Super nadają się na przekąskę w podróż!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close