Tortille ze szparagami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Pomysł na szybki, prosty posiłek ze szparagami. Tortille (gotowe łatwo kupisz w większych sklepach, dyskontach itd.) smarujemy hummusem, nadziewamy podsmażonymi krótko szparagami, innymi warzywami i tofu. Zawijamy jak naleśnika i gotowe. Podłużny kształt szparagów jest wręcz stworzony do wrapów!

A jeśli szukasz więcej inspiracji na posiłki ze szparagami, polecam w szczególności: szparagi z tofu na azjatycką modłę, proste w przygotowaniu i efektowne kanapki ze szparagami albo ekspresowy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorkami. Ale na Warzywizm.pl znajdziesz też wiele innych dań ze szparagami!

 

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 5-6 tortilli (u mnie pszenne z ziarnami, ok. 300g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 papryka (u mnie żółto-pomarańczowa) albo 1 duża/2 małe marchewki
  • 1 kostka wędzonego tofu (180g)
  • 5-6 dużych liści sałaty lodowej lub inna sałata/szpinak/rukola
  • ¼-⅓ czerwonej cebuli
  • 5-6 czubatych łyżek hummusu (albo innego smarowidła)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: ostry sos (np. sriracha, u mnie sriracha mayo) albo musztarda albo wegański majonez

Instrukcje

  • Szparagi myjemy, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga). Będziemy używać tylko części szparaga z fikuśną końcówką, zdrewniałe części wyrzucamy (albo robimy z nich zupę!).
  • Na patelni na średnio-wyższym gazie (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy szparagi i smażymy je przez 3-4 minuty co jakiś czas mieszając.
  • Paprykę (albo marchewki) myjemy i kroimy na cienkie podłużne paski. Tofu kroimy na paski. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Liście sałaty/szpinaku myjemy. Warzywa i tofu, które będą stanowiły nadzienie tortilli dzielimy na 5-6 porcji (tyle, ile mamy tortilli).
  • Pojedynczy placek tortilli smarujemy łyżką hummusu. Na niego rozkładamy liść sałaty. Pośrodku układamy: paski papryki/marchewki, tofu, szparagi i piórka czerwonej cebuli. Opcjonalnie polewamy ostrym sosem (np. sriracha), łyżeczką musztardy albo majonezu.
  • Zwijamy tortillę w rulon: ja robię to tak, że ok. ⅓ tortilli z boku (tam, gdzie nie ma zawartości w postaci warzyw i tofu) składam do środka i przyciskam do warzyw, a następnie zaczynając od strony, od której zaczęłam składać tortillę, zwijam rulon. Rulon należy zwijać dość mocno, dociskając tortillę do farszu. Tak zwiniętą tortillę można przekroić na pół za pomocą ostrego noża, dzięki czemu będzie się ją wygodniej jadło. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close