udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szparagi z tofu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g ryżu
1 pęczek zielonych szparagów
1 kostka tofu (180-200g, naturalne albo wędzone)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
garść posiekanego szczypiorku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego/jabłkowego/winogronowego
1 niepełna łyżka syropu z agawy/syropu klonowego/cukru trzcinowego
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć albo dać słodką paprykę)
Opcjonalny sos*: 2 łyżki tahini, 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny), 3-4 łyżki ciepłej wody, ⅓ łyżeczki soli
*Zamiast tego sosu danie można polać ostrym sosem (np. sriracha, słodko-kwaśnym) albo 2 łyżkami masła orzechowego. . Można też zrezygnować z sosu i posypać danie orzeszkami ziemnymi albo nerkowcami.

Instrukcje

1
Ryż gotujemy według instrukcji.
2
Szparagi myjemy, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy (albo robimy z nich zupę!). Pozostałe części szparagów kroimy na 3 części. Tofu kroimy w paseczki albo kostkę.
3
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty obracając delikatnie tak, aby tofu zaczęło się zarumieniać z każdej ze stron. Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju, dorzucamy szparagi i czosnek, smażymy 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
4
Na patelnię wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny/octu i niepełną łyżkę syropu/cukru. Mieszamy przez 2 minuty szparagi i tofu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
5
Jeśli całość podajemy z sosem tahini - mieszamy energicznie widelcem albo blendujemy wszystkie składniki sosu. Danie (ryż, szparagi i tofu) podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane sosem z tahini albo innym sosem (ostrym sosem np. sriracha, albo słodko-kwaśnym) albo polane 2 łyżkami masła orzechowego, albo posypane orzeszkami ziemnymi lub nerkowcami.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode