Bazyliowa zapiekanka z cukinią
Apetyczna zapiekanka wymagająca minimum pracy. Bazyliowa masa (a la jajeczna) urzeka smakiem, a cukinia dopełnia efektu wizualnego.
Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nada się na wygodny lunch do pracy i na wycieczkę (kawałki zapiekanki zabierz na wynos np. zawinięte w folię aluminiową).
Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu tak bardzo, jak mi!
Składniki
- 1 średnia cukinia (u mnie żółta)
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 kostka tofu naturalnego
- 100ml mleka roślinnego albo roślinnej śmietanki (np. sojowej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 garści świeżej bazylii
- sok z ⅓ cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- po ½ łyżeczki: soli, oregano, czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
- po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu (można pominąć)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- +1 garść liści bazylii do podania
Instrukcje
-
Tofu kruszymy na kawałki. Tofu, bazylię, roślinne mleko lub śmietankę, sok z cytryny, czosnek, przyprawy i płatki drożdżowe blendujemy na gładką masę.
-
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. Ja zrobiłam to za pomocą bocznej strony tarki do warzyw, można użyć noża.
-
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, brzegi można lekko zawinąć, aby utworzyć cienką “ramkę”. Po cieście rozprowadzamy bazyliową masę z tofu. Na wierzchu układamy plasterki cukinii.
-
Zapiekankę pieczemy ok. 55 minut w 180st C albo 50 minut w 190st C.
-
Po upieczeniu warto ją dodatkowo posypać listkami bazylii. Smacznego!