Bazyliowa zapiekanka z cukinią

Apetyczna zapiekanka wymagająca minimum pracy. Bazyliowa masa (a la jajeczna) urzeka smakiem, a cukinia dopełnia efektu wizualnego.

Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nada się na wygodny lunch do pracy i na wycieczkę (kawałki zapiekanki zabierz na wynos np. zawinięte w folię aluminiową).

Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu tak bardzo, jak mi!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 1 średnia cukinia (u mnie żółta)
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 100ml mleka roślinnego albo roślinnej śmietanki (np. sojowej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garści świeżej bazylii
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • po ½ łyżeczki: soli, oregano, czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
  • po ⅓ łyżeczki: kurkumy, pieprzu (można pominąć)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • +1 garść liści bazylii do podania

Instrukcje

  • Tofu kruszymy na kawałki. Tofu, bazylię, roślinne mleko lub śmietankę, sok z cytryny, czosnek, przyprawy i płatki drożdżowe blendujemy na gładką masę.

    Bazyliowa zapiekanka z cukinią

  • Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki. Ja zrobiłam to za pomocą bocznej strony tarki do warzyw, można użyć noża.

    Bazyliowa zapiekanka z cukinią

  • Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, brzegi można lekko zawinąć, aby utworzyć cienką “ramkę”. Po cieście rozprowadzamy bazyliową masę z tofu. Na wierzchu układamy plasterki cukinii.

    Bazyliowa zapiekanka z cukinią

  • Zapiekankę pieczemy ok. 55 minut w 180st C albo 50 minut w 190st C.

    Bazyliowa zapiekanka z cukinią

  • Po upieczeniu warto ją dodatkowo posypać listkami bazylii. Smacznego!

    Bazyliowa zapiekanka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close