Zapiekanka z ziemniakami i brukselką w wegańskim sosie serowym

Możesz ją podać na świąteczny stół albo spałaszować w samotności pod kocykiem. Ta zapiekanka oczarowuje wegańską masą „serową” i połączeniem pieczonych ziemniaków (kto ich nie kocha!) z brukselką – która także jest wdzięcznym materiałem do pieczenia.
Zaledwie kilka składników, moc przypraw i piekarnika – i powstaje coś niezwykłego!
Składniki
- 500g ziemniaków
- 500g brukselki
- 1 niepełna szklanka nerkowców (120g)
- 1 ⅓ szklanki wody
- 4 łyżki płatków drożdżowych (3 łyżki do sosu i 1 łyżka do posypania)
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, soli, czosnku w proszku (można użyć w zamian 2 ząbków świeżego czosnku)
- po ½ łyżeczki: pieprzu, kurkumy (można pominąć)
- opcjonalnie: 1 łyżka musztardy do sosu
- 2 łyżki oleju
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 200st C. Nerkowce zalewamy wrzącą wodą, tak aby woda przykryła wszystkie nerkowce.
-
Ziemniaki myjemy, podobnie brukselkę. Ziemniaki (bez obierania) kroimy na 0,5cm plasterki. Dużą blaszkę smarujemy 2 łyżkami oleju i układamy ziemniaki. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy sos serowy. Namoczone nerkowce odsączamy, wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy 3 łyżki płatków drożdżowych, mąkę lub skrobię ziemniaczaną, sypkie przyprawy i ewentualnie musztardę, zalewamy 1 ⅓ szklanki wody i blendujemy na płynną masę. Powinno wyjść około 500ml sosu, w razie potrzeby dodaj jeszcze ¼-⅓ szklanki wody i ponownie zblenduj.
-
Do brytfanny/naczynia do zapiekania z wyższymi ściankami wsypujemy upieczone ziemniaczki oraz brukselki pokrojone na połówki lub ćwiartki (surowe, ew. możesz je sparzyć we wrzątku przez 2-3 minuty). Zalewamy sosem z nerkowców, z wierzchu posypujemy dodatkową 1 łyżką płatków drożdżowych. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy zapiekankę jeszcze na 10 minut.
-
Zapiekanka może stanowić samodzielne danie dla 2-3 osób albo dodatek do innych dań.
-
Smacznego i na zdrowie!