Zapiekanka z ziemniakami i brukselką w wegańskim sosie serowym

Kategorie specjalne

Możesz ją podać na świąteczny stół albo spałaszować w samotności pod kocykiem. Ta zapiekanka oczarowuje wegańską masą „serową” i połączeniem pieczonych ziemniaków (kto ich nie kocha!) z brukselką – która także jest wdzięcznym materiałem do pieczenia.

Zaledwie kilka składników, moc przypraw i piekarnika – i powstaje coś niezwykłego!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 90 min

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 500g brukselki
  • 1 niepełna szklanka nerkowców (120g)
  • 1 ⅓ szklanki wody
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (3 łyżki do sosu i 1 łyżka do posypania)
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, soli, czosnku w proszku (można użyć w zamian 2 ząbków świeżego czosnku)
  • po ½ łyżeczki: pieprzu, kurkumy (można pominąć)
  • opcjonalnie: 1 łyżka musztardy do sosu
  • 2 łyżki oleju

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200st C. Nerkowce zalewamy wrzącą wodą, tak aby woda przykryła wszystkie nerkowce.

    Ziemniaki i brukselka zapiekane w wegańskim sosie serowym

  • Ziemniaki myjemy, podobnie brukselkę. Ziemniaki (bez obierania) kroimy na 0,5cm plasterki. Dużą blaszkę smarujemy 2 łyżkami oleju i układamy ziemniaki. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos serowy. Namoczone nerkowce odsączamy, wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy 3 łyżki płatków drożdżowych, mąkę lub skrobię ziemniaczaną, sypkie przyprawy i ewentualnie musztardę, zalewamy 1 ⅓ szklanki wody i blendujemy na płynną masę. Powinno wyjść około 500ml sosu, w razie potrzeby dodaj jeszcze ¼-⅓ szklanki wody i ponownie zblenduj.

    Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami

  • Do brytfanny/naczynia do zapiekania z wyższymi ściankami wsypujemy upieczone ziemniaczki oraz brukselki pokrojone na połówki lub ćwiartki (surowe, ew. możesz je sparzyć we wrzątku przez 2-3 minuty). Zalewamy sosem z nerkowców, z wierzchu posypujemy dodatkową 1 łyżką płatków drożdżowych. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy zapiekankę jeszcze na 10 minut.

    Ziemniaki i brukselka zapiekane w wegańskim sosie serowym

  • Zapiekanka może stanowić samodzielne danie dla 2-3 osób albo dodatek do innych dań.

    Ziemniaki i brukselka zapiekane w wegańskim sosie serowym

  • Smacznego i na zdrowie!

    Ziemniaki i brukselka zapiekane w wegańskim sosie serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close