Błyskawiczne burgery marchewkowe

Składniki

,

Kategorie specjalne

Porcje 6
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 2 średnie marchewki (200-250g)
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach lub mielonego (lub pół na pół)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki mieszanki przypraw curry lub garam masala
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku (jeśli jej nie masz - zastąp kuminem albo daj nieco więcej curry/garam masala lub zastąp inną przyprawą)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • ⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ⅓ szklanki mąki - pszennej, jaglanej, kukurydzianej lub mieszanki bezglutenowej
  • 1 łyżka oleju do masy + 2 łyżki do smażenia

Instrukcje

  • Zagotowujemy niewielką ilość wody w małym garnku lub czajniku elektrycznym. Płatki owsiane i mielonę siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy ¾ szklanki zagotowanej wody.
  • Obrane marchewki ścieramy na średnich oczkach tarki, a czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małych oczkach tarki.
  • Startą marchew, czosnek, masę z płatków owsianych i siemienia lnianego oraz wszystkie przyprawy (curry/garam masala, kolendra, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, sos sojowy) umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką lub ręką.
  • Do masy dosypujemy 1/3 szklanki mąki i wlewamy 1 łyżkę oleju, mieszamy - najlepiej porządnie ręką. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki i ponownie mieszamy, ubijamy masę. A jeśli jest twarda - dodajemy po trochu wody, zaczynając od 1-2 łyżek, mieszamy i sprawdzamy konsystencję.
  • Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) i wlewamy olej. Rękami zwilżonymi w chłodnej wodzie z kranu odrywamy trochę masy i formujemy okrągłego, spłaszczonego burgera, wrzucamy na olej. Ręce zwilżamy przed lepieniem każdego kolejnego burgera - ułatwi to ich formowanie. Burgery smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.
  • Podajemy w bułce ze świeżymi dodatkami (sałata, rukola, szpinak, pomidor, cebula), z pastami (hummus lub inne pasty do pieczywa) i sosami (musztarda, majonez, sriracha, sos barbeque) lub z pieczonymi ziemniaczkami czy frytkami. Na zdjęciu z hummurem, szpinakiem, kiełkami, czerwoną cebulą i wegańskim majonezem.

Komentarze:

  1. Czy burgery można upiec, a jeśli tak to w ilu mniej więcej stopniach i jak długo?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Aga! Nie bałabym się ich piec, i celowałabym w 190st C, czas pieczenia ok. 35 minut, po 20 minutach przewrócenie na drugą stronę. Pozdrawiam, Gosia 🙂

      1. Super, dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close