Luksusowa sałatka ziemniaczana

Kategorie specjalne

,

To jest sałatka ziemniaczana w wydaniu luksusowym, bo z brokułem (zamiast rozgotowanych warzyw), ciecierzycą (zamiast śmierdzącego ugotowanego jajka) i z absolutnie fenomenalnym zielonym sosem na bazie tahini, dodatkowo okraszona czerwoną cebulą. Sos nadaje jej absolutnie wyjątkowego charakteru, ale ziemniaki trzeźwo przypominają, że wywodzi się z królestwa kartofla i pyry, w której z ziemniakiem dobrze smakuje wszystko.

Sprawdzi się w roli dania jedzonego na ciepło, ale świetnie smakuje też na zimno w formie sałatki.

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 900g ziemniaków, najlepiej żółtych (mogą być też bataty)
  • do ziemniaków: ⅓ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy
  • 1 brokuł
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 słoik ciecierzycy (400g po odsączeniu z zalewy)
  • 4 łyżki tahini (albo masła orzechowego)
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • garść listków kolendry (albo natki pietruszki albo szczypiorku albo szpinaku)
  • ¼ szklanki wody

Instrukcje

  • Ziemniaki myjemy, kroimy w 1-1,5cm kostkę. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, ale żeby nie stały się zbyt miękkie i nie zaczęły rozpadać. Po ugotowaniu i odsączeniu na sitku, wrzucamy je z powrotem do garnka. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami: kurkumą, solą i pieprzem, mieszamy.
  • Brokuła kroimy i dzielimy na malutkie różyczki. Gotujemy w wodzie z 1 łyżką cukru (dzięki czemu zachowają zielony kolor) al dente, u mnie około 7 minut.
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy (zalewę, czyli aquafabę możesz zachować i zrobić z niej np. wegańskie brownie albo majonez), opłukujemy pod bieżącą wodą. Czerwoną cebulę kroimy na piórka.
  • Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia blendera wlewamy 4 łyżki tahini, sok z ¾ cytryny, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, umyte listki świeżej kolendry (albo innej zieleniny) i zalewamy wodą. Blendujemy na gładki sos.
  • Ziemniaki, brokuły, ciecierzycę i cebulę podajemy wymieszane i polewamy luksusowym zielonym sosem z tahini i zieleniny. Danie można jeść na ciepło, można odgrzać (na patelni czy w mikrofali), a można też jeść na zimno w formie sałatki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close