Kremowa zupa z fasolą i jarmużem
Treściwa wegańska zupa. Z ziemniaczkami, fasolą i jarmużem. Jarmuż chłonie smak zupy, nasiąka nią, dzięki czemu z twardych liści zmienia się w delikatny zupowy dodatek.
Polecam tą zupę tym, którzy zupę traktują jak porządny posiłek!
Składniki
- 400-450g ziemniaków
- 2 marchewki
- 2-3 garści jarmużu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli lub 250g ugotowanej białej fasoli
- 800-900ml bulionu (ja rozrobiłam 3,5 łyżki warzywnego bulionu w paście z wodą)
- 200ml śmietanki sojowej (albo mleczka kokosowego)
- po ½ łyżeczki: tymianku, suszonej natki pietruszki lub majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- po 2 łyżki: oleju do smażenia i oliwy
- opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego (dla dosolenia i pogłębienia smaku zupy)
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i kroimy w półplasterki. Ziemniaki (bez obierania) kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Jarmuż myjemy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki (bez twardych łodyżek, potrzebujemy tylko liści).
-
W garnku (4-5l) rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę i smażymy 1 minutę. Dorzucamy marchewkę i czosnek i smażymy 4 minuty. Do warzyw dodajemy przyprawy: tymianek, natkę pietruszki/majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz, oregano, mieszamy.
-
Do garnka wsypujemy ziemniaki i mieszamy. Zalewamy bulionem (domowym albo wodą z warzywną pastą bulionową). Garnek przykrywamy, zmniejszamy gaz i zupę gotujemy przez około 15-20 minut, do zmięknięcia ziemniaków.
-
Kiedy ziemniaki są już odpowiednio miękkie (ale zanim zaczną się rozpadać!) do garnka wsypujemy odsączoną z zalewy, opłukaną na sitku fasolę oraz jarmuż, mieszamy całość. Wlewamy śmietankę sojową lub mleczko kokosowe i mieszamy całość. Kosztujemy zupę i ewentualnie: dosalamy (polecam sosem sojowym) lub dodajemy 2 szczypty ostrej papryki.
-
Zupę polecam jeść z pajdą dobrego chleba umoczonego w oliwie. Smacznego!