Zupa szczawiowa z ciecierzycą
Dziś gotujemy szczawiową, bo nie ma to jak zupa z sezonowych składników! Zwłaszcza dobrze przyprawiona, zbilansowana, wegańska zupa :).
Składniki
- 1 pęczek szczawiu (ok. 200g), można ew. zastąpić szpinakiem
- 1 marchewka
- ok. 300g ziemniaków (najlepiej młodych)
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego (może być z kupnej pasty rozrobionej z wodą)
- 100-125ml śmietanki roślinnej (u mnie sojowa Alpro, można użyć mleczka kokosowego)
- 200-240g ciecierzycy (1 puszka lub ½ słoika lub ugotowana domowo) - można pominąć albo zastąpić białą fasolą
- po ½ łyżeczki: oregano, pieprzu ziołowego, suszonej natki pietruszki albo majeranku
- 4-5 liści laurowych
- 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Marchewki i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki na średniej wielkości kawałki.
-
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy na średniej mocy palnika 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i zmniejszamy delikatnie moc palnika (u mnie piątka w 9-stopniowej skali). Smażymy cebulę przez 2 minuty. Do cebuli dorzucamy marchewkę, smażymy przez 5 minut mieszając co jakiś czas. Dodajemy ziemniaki, smażymy przez 1 minutę.
-
Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, suszoną natkę pietruszki lub majeranek, liście laurowe. Zalewamy warzywa bulionem warzywnym. Zagotowujemy i gotujemy przez około 10-12 minut, do zmięknięcia ziemniaków.
-
Szczaw myjemy porządnie (lubi się na nim osadzać pył) i liście siekamy. Szczaw dorzucamy do gotującej się zupy. Wlewamy śmietankę roślinną lub mleczko kokosowe. Dorzucamy porządnie opłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę z zalewy (albo ugotowaną domowo). Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
-
Szczawiową polecam zjeść z pajdą dobrego chleba, można ją opcjonalnie posypać zieleniną np. natką pietruszki. Smacznego!