Zupa szczawiowa z ciecierzycą

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

,

Dziś gotujemy szczawiową, bo nie ma to jak zupa z sezonowych składników! Zwłaszcza dobrze przyprawiona, zbilansowana, wegańska zupa :).

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1 pęczek szczawiu (ok. 200g), można ew. zastąpić szpinakiem
  • 1 marchewka
  • ok. 300g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego (może być z kupnej pasty rozrobionej z wodą)
  • 100-125ml śmietanki roślinnej (u mnie sojowa Alpro, można użyć mleczka kokosowego)
  • 200-240g ciecierzycy (1 puszka lub ½ słoika lub ugotowana domowo) - można pominąć albo zastąpić białą fasolą
  • po ½ łyżeczki: oregano, pieprzu ziołowego, suszonej natki pietruszki albo majeranku
  • 4-5 liści laurowych
  • 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)

Instrukcje

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Marchewki i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki na średniej wielkości kawałki.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy na średniej mocy palnika 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i zmniejszamy delikatnie moc palnika (u mnie piątka w 9-stopniowej skali). Smażymy cebulę przez 2 minuty. Do cebuli dorzucamy marchewkę, smażymy przez 5 minut mieszając co jakiś czas. Dodajemy ziemniaki, smażymy przez 1 minutę.

    Zupa szczawiowa z ciecierzycą

  • Dodajemy posiekany drobno czosnek oraz przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, suszoną natkę pietruszki lub majeranek, liście laurowe. Zalewamy warzywa bulionem warzywnym. Zagotowujemy i gotujemy przez około 10-12 minut, do zmięknięcia ziemniaków.

    Zupa szczawiowa z ciecierzycą

  • Szczaw myjemy porządnie (lubi się na nim osadzać pył) i liście siekamy. Szczaw dorzucamy do gotującej się zupy. Wlewamy śmietankę roślinną lub mleczko kokosowe. Dorzucamy porządnie opłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę z zalewy (albo ugotowaną domowo). Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.

    Zupa szczawiowa z ciecierzycą

  • Szczawiową polecam zjeść z pajdą dobrego chleba, można ją opcjonalnie posypać zieleniną np. natką pietruszki. Smacznego!

    Zupa szczawiowa z ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close