Tofu-ryba w marynacie z nori
Tofu-rybę proponuję podawać skropioną sokiem z cytryny i posypaną posiekanym koperkiem. Można ją zjeść z chlebem i surówką, albo można podać ją z frytkami lub ziemniaczkami i dodatkiem warzywnym. Smacznego!
Składniki
- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g)
- 2 arkusze glonów nori (takie jak do sushi)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu (ryżowy, jabłkowy lub winny) albo soku z cytryny
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- po ⅔ łyżeczki: czosnku granulowanego, wędzonej papryki, tymianku lub ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego lub cukru
- 3 łyżki oleju do smażenia
- do podania: posiekany koperek, 4 plasterki cytryny
Instrukcje
-
Przygotowujemy marynatę: arkusze nori kruszymy lub tniemy nożyczkami. Blendujemy nori z sosem sojowym, octem (lub sokiem z cytryny) i wodą.
-
Kostki tofu przekrawamy tak, by stworzyć po dwa płaskie kawałki z każdej kostki, czyli łącznie otrzymamy 4 płaskie kawałki tofu. Każdy z kawałków nacinamy delikatnie nożem (poprzeczne paski albo krateczka) uważając, by ich nie rozkroić. Można w tym celu po dwóch stronach kawałka tofu położyć pałeczki (azjatyckie), i wówczas ponacinać kawałki tofu, pałeczki zabezpieczą kawałki tofu przed rozkrojeniem.
-
Kawałki tofu przekładamy do pudełka lunchowego albo do dużej miski z płaskim dnem i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 1h, można na dłużej - kilka godzin lub całą noc do lodówki.
-
Na dno płaskiego talerza wsypujemy 4 łyżki mąki kukurydzianej. Kawałki zamarynowanego tofu (będzie pokryte marynatą z nori) kładziemy na mąkę kukurydzianą, tak by obtoczyła je z każdej strony, zwłaszcza z dwóch płaskich stron. Marynatę zachowujemy (nie wylewamy jej!).
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Ostrożnie kładziemy na olej kawałki tofu. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
-
W międzyczasie do resztki marynaty dodajemy: 1 łyżkę mąki kukurydzianej, sypkie przyprawy (czosnek granulowany, tymianek/zioła prowansalskie, wędzoną paprykę) i syrop klonowy/z agawy/cukier. Mieszamy.
-
Powstałym sosem zalewamy smażące się kostki tofu. Po chwili przewracamy na drugą stronę, smażymy 30 sekund, i ponownie przewracamy, smażymy 30 sekund. Tofu- ryba gotowa!
-
Tofu-rybę proponuję podawać skropioną sokiem z cytryny i posypaną posiekanym koperkiem. Można ją zjeść z chlebem i surówką, albo można podać ją z frytkami lub ziemniaczkami i dodatkiem warzywnym. Smacznego!