Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą
Aksamitne purée z batata, podsmażone na rumiano boczniaki, ziejący zielenią jarmuż i prażona z przyprawami ciecierzyca. Brzmi nęcąco? Bardzo Wam polecam to zestawienie!
Składniki
- 1,3 kg batatów (3 bardzo duże)
- 400g ugotowanej ciecierzycy (1 duży słoik kupnej lub 170g suchej ciecierzycy, jeśli gotujesz ją domowo)
- 150g jarmużu
- 250g boczniaków albo pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ok. 30g masła roślinnego, margaryny lub 5 łyżek oliwy
- 70-100ml śmietanki roślinnej lub mleka roślinnego
- do ciecierzycy: po ⅓-½ łyżeczki wędzonej papryki, słodkiej papryki, soli, ziół prowansalskich, cukru
- do purée batatowego: po ⅓ łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki, soli, pieprzu
- do boczniaków i jarmużu: po ⅓-½ łyżeczki: pieprzu ziołowego, kurkumy, słodkiej papryki, soli, pieprzu
- opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty miso
Instrukcje
-
Jeśli domowo gotujesz ciecierzycę: suche ziarna ciecierzycy zawczasu zalej dużą ilością wody, odstaw na 8h do namoczenia, a następnie gotuj ok. 1 godzinę (lub nieco krócej, ok. 45 minut, jeśli dodasz do gotowania sodę oczyszczoną) do uzyskania miękkich, ale nie rozpadających się ziaren ciecierzycy.
-
Bataty obieramy, kroimy na ok. 2-3cm kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut).
-
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy ciecierzycę i przyprawy do niej. Prażymy mieszając co jakiś czas przez 4 minuty. Przesypujemy do miski.
-
Na patelni (nie musisz jej myć po ciecierzycy) rozgrzewamy ponownie 1 łyżkę oleju. Wrzucamy boczniaki. Bez mieszania pozwalamy im się podsmażyć 4 minuty. Mieszamy i ponownie smażymy 4 minuty.
-
Jarmuż myjemy i odrywamy zdrewniałe, twarde łodygi. Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju, wsypujemy posiekany cienko czosnek i jarmuż, mieszamy. Wsypujemy przyprawy do boczniaków i jarmużu i smażymy 4 minuty.
-
Ugotowane bataty odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy masło roślinne, śmietankę roślinną, przyprawy i ew. pastę miso. Za pomocą tłuczka albo blendera bataty zmieniamy w purée.
-
Na spodzie talerzy rozprowadzamy batatowe purée. Na wierzchu układamy usmażone boczniaki i jarmuż, a potem posypujemy ciecierzycą. Danie można jeszcze posypać płatkami drożdżowymi.
-
Smacznego i na zdrowie!