Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

Kategorie specjalne

,

Aksamitne purée z batata, podsmażone na rumiano boczniaki, ziejący zielenią jarmuż i prażona z przyprawami ciecierzyca. Brzmi nęcąco? Bardzo Wam polecam to zestawienie!

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1,3 kg batatów (3 bardzo duże)
  • 400g ugotowanej ciecierzycy (1 duży słoik kupnej lub 170g suchej ciecierzycy, jeśli gotujesz ją domowo)
  • 150g jarmużu
  • 250g boczniaków albo pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 30g masła roślinnego, margaryny lub 5 łyżek oliwy
  • 70-100ml śmietanki roślinnej lub mleka roślinnego
  • do ciecierzycy: po ⅓-½ łyżeczki wędzonej papryki, słodkiej papryki, soli, ziół prowansalskich, cukru
  • do purée batatowego: po ⅓ łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki, soli, pieprzu
  • do boczniaków i jarmużu: po ⅓-½ łyżeczki: pieprzu ziołowego, kurkumy, słodkiej papryki, soli, pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty miso

Instrukcje

  • Jeśli domowo gotujesz ciecierzycę: suche ziarna ciecierzycy zawczasu zalej dużą ilością wody, odstaw na 8h do namoczenia, a następnie gotuj ok. 1 godzinę (lub nieco krócej, ok. 45 minut, jeśli dodasz do gotowania sodę oczyszczoną) do uzyskania miękkich, ale nie rozpadających się ziaren ciecierzycy.
  • Bataty obieramy, kroimy na ok. 2-3cm kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut).

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy ciecierzycę i przyprawy do niej. Prażymy mieszając co jakiś czas przez 4 minuty. Przesypujemy do miski.

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

  • Na patelni (nie musisz jej myć po ciecierzycy) rozgrzewamy ponownie 1 łyżkę oleju. Wrzucamy boczniaki. Bez mieszania pozwalamy im się podsmażyć 4 minuty. Mieszamy i ponownie smażymy 4 minuty.

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

  • Jarmuż myjemy i odrywamy zdrewniałe, twarde łodygi. Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju, wsypujemy posiekany cienko czosnek i jarmuż, mieszamy. Wsypujemy przyprawy do boczniaków i jarmużu i smażymy 4 minuty.

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

  • Ugotowane bataty odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy masło roślinne, śmietankę roślinną, przyprawy i ew. pastę miso. Za pomocą tłuczka albo blendera bataty zmieniamy w purée.

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

  • Na spodzie talerzy rozprowadzamy batatowe purée. Na wierzchu układamy usmażone boczniaki i jarmuż, a potem posypujemy ciecierzycą. Danie można jeszcze posypać płatkami drożdżowymi.

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

  • Smacznego i na zdrowie!

    Batatowe purée z boczniakami, jarmużem i ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close