Makaron z tempehem i boczniakami

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Rumiany tempeh i dobrze wysmażone boczniaki zestawione z azjatyckim makaronem w przepysznym sosie, a całość podana z chrupiącym ogórkiem, szczypiorkiem i sezamem. Polecam miłośnikom azjatyckich smaków!

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 150g makaronu azjatyckiego (u mnie chow mein, ale można użyć dowolnego)
  • 180-200g tempehu (można w zamian użyć tofu)
  • 250g boczniaków
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • 3 łyżki sosu sojowego (albo 1 łyżka sosu sojowego i 1 łyżeczka pasty miso)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub cukru
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½-¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub gochugaru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • do podania: szczypiorek, sezam, ew. gochugaru do posypania

Instrukcje

  • Boczniaki opłukujemy krótko. Odsączamy z wody (np. za pomocą czystej szmatki kuchennej), kroimy na paski/kawałki. Tempeh kroimy w kostkę lub podłużna kawałki. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

    Makaron z tempehem i boczniakami

  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy boczniaki i - nie mieszając, nie przesuwając - smażymy 4 minuty, mieszamy albo obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.

    Makaron z tempehem i boczniakami

  • Boczniaki zgarniamy na boki patelni, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tempeh. Smażymy 3 minuty, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.

    Makaron z tempehem i boczniakami

  • Tempeh zgarniamy na boki patelni, robiąc pośrodku miejsce. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy imbir i czosnek, mieszamy na patelni, po czym dodajemy cukier (lub syrop), ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę/gochugaru.

    Makaron z tempehem i boczniakami

  • Mieszamy całą zawartością patelni, aby sos oblepił tempeh i boczniaki. Wlewamy ⅓-½ szklanki wody, aby rozrzedzić sos. Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy.

    Makaron z tempehem i boczniakami

  • Ogórka kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy. Makaron z tempehem i boczniakami podajemy w towarzystwie plasterków świeżego ogórka (polecam go skropić olejem sezamowym), posypany posiekanym szczypiorkiem, sezamem i ew. gochugaru. Smacznego!

    Makaron z tempehem i boczniakami

  • Smacznego!

    Makaron z tempehem i boczniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close