Makaron z tempehem i boczniakami
Rumiany tempeh i dobrze wysmażone boczniaki zestawione z azjatyckim makaronem w przepysznym sosie, a całość podana z chrupiącym ogórkiem, szczypiorkiem i sezamem. Polecam miłośnikom azjatyckich smaków!
Składniki
- 150g makaronu azjatyckiego (u mnie chow mein, ale można użyć dowolnego)
- 180-200g tempehu (można w zamian użyć tofu)
- 250g boczniaków
- ½ ogórka szklarniowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- 3 łyżki sosu sojowego (albo 1 łyżka sosu sojowego i 1 łyżeczka pasty miso)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub cukru
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½-¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub gochugaru
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- do podania: szczypiorek, sezam, ew. gochugaru do posypania
Instrukcje
-
Boczniaki opłukujemy krótko. Odsączamy z wody (np. za pomocą czystej szmatki kuchennej), kroimy na paski/kawałki. Tempeh kroimy w kostkę lub podłużna kawałki. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy boczniaki i - nie mieszając, nie przesuwając - smażymy 4 minuty, mieszamy albo obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.
-
Boczniaki zgarniamy na boki patelni, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tempeh. Smażymy 3 minuty, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
-
Tempeh zgarniamy na boki patelni, robiąc pośrodku miejsce. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy imbir i czosnek, mieszamy na patelni, po czym dodajemy cukier (lub syrop), ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę/gochugaru.
-
Mieszamy całą zawartością patelni, aby sos oblepił tempeh i boczniaki. Wlewamy ⅓-½ szklanki wody, aby rozrzedzić sos. Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy.
-
Ogórka kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy. Makaron z tempehem i boczniakami podajemy w towarzystwie plasterków świeżego ogórka (polecam go skropić olejem sezamowym), posypany posiekanym szczypiorkiem, sezamem i ew. gochugaru. Smacznego!
-
Smacznego!