Leczo z dodatkiem fasoli

Prosty wegański posiłek – typowo jesienne leczo, które proponuję podać z jędrną białą fasolą oraz z bulgurem i natką pietruszki. Taki posiłek jest w pełni zbilansowany, i w szczególności – jest źródłem roślinnego białka (fasola). 

Natka pietruszki dodaje świeżości i smaku, a oprócz tego jest świetnym źródłem witaminy C, która znacząco zwiększa wchłanianie żelaza ze składników roślinnych. Sezonowo, zdrowo, pysznie – czego chcieć więcej :).

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 160-170g suchej fasoli piękny Jaś (albo biała fasola z 2 puszek)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400ml)
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 1 średnia cebula lub ½ dużej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki w proszku, ziół prowansalskich (albo oregano)
  • po ½ łyżeczki: ostrej papryki w proszku (można pominąć), pieprzu, soli (w razie potrzeby dosól na talerzu)
  • 1 łyżka cukru
  • do podania: 200-250g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem), 3 łyżki oliwy, ½ pęczka natki pietruszki

Instrukcje

  • Fasolę piękny jaś moczymy wcześniej 12h, a następnie gotujemy do miękkości, około 1,5h. Można ugotować więcej fasoli, a z reszty zrobić wegański smalczyk z fasoli i cebuli albo nadmiarową ugotowaną fasolę zamrozić.
  • Kaszę bulgur gotujemy - około 15 minut. Ugotowaną i odcedzoną na sitku kaszę wsypujemy z powrotem do garnka, wlewamy oliwę, wrzucamy umytą i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Kasza “dojdzie”, ładnie zmięknie i połączy się z oliwą i natką pietruszki.
  • Cebulę kroimy w pióra, paprykę i cukinię na kwadratowe/prostokątne kawałki, czosnek siekamy drobno. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 1 minutę.
  • Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę, smażymy 3 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cukinię, smażymy 5 minut. Dodajemy czosnek, cukier i paprykę słodką, ostrą i wędzoną, mieszamy zawartością patelni.
  • Wlewamy krojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, wlewamy ½ szklanki wody. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie (lub samo oregano), mieszamy całość. Zmniejszamy gaz (u mnie czwórka), patelnię można przykryć pokrywką, ale nie jest to konieczne. Dusimy przez 15 minut. Sprawdzamy, czy papryka i cukinia są odpowiednio miękkie, w razie potrzeby, dusimy sos przez kolejne kilka minut.
  • Leczo mieszamy z ugotowaną (lub odcedzoną i opłukaną fasolą z puszki). Podajemy z kaszą, choć możesz podać je też z chlebem. Smacznego i na zdrowie!

    Leczo z dodatkiem fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close