Wegańska sałatka gyros

Klasyka polskich imprez grillowych, sylwestrów i innych spotkań towarzyskich. W wydaniu roślinnym – bo dziś to nie problem kupić roślinny gyros i wegański majonez.

Jeśli chcesz, możesz je oczywiście przygotować samemu z bazowych składników – gyros z pokruszonego tofu przesmażonego z sosem sojowym i przyprawą do gyrosa, a majonez np. z aquafaby lub mleka sojowego.

Sałatka jest pyszna. Wcale nie ciężka od sosów, bo mamy tu zarazem bogactwo lekkich, chrupiących warzyw. I te kolory!

Porcje 3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 opakowanie wegańskiego gyrosa (np. GoVege czy DobraKaloria) ALBO 1 kostka tofu, 1 łyżka sosu sojowego i 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • ½-1 czerwona cebula
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 4-5 małych marynowanych korniszonków (można pominąć)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała sałata rzymska albo ¼ sałaty lodowej lub ¼ kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek wegańskiego majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Instrukcje

  • Gyrosa podsmażamy na 1 łyżce oleju do zarumienienia. Jeśli chcesz użyć tofu - pokrusz je dłońmi na kawałki wielkości gyrosa. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju, 1 łyżką sosu sojowego oraz 2 łyżeczkami przyprawy gyros. Smaż przez 4 minuty mieszając.

    Wegańska sałatka gyros

  • Przygotowujemy warzywa: czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Ogórka także w kostkę, mini korniszonki na kawałki. Paprykę kroimy na kwadratowe kawałki. Sałatę lub kapustę siekamy cienko.
  • Mieszamy ze sobą 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki majonezu. Resztę (3 łyżki) majonezu zostawiamy.
  • Sałatkę gyros tradycyjnie układa się warstwami. Na spód miski wsypujemy usmażonego gyrosa. Następnie czerwoną cebulę. Polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Wsypujemy ogórki, kukurydzę, paprykę. Na paprykę - 3 łyżki majonezu. A na sam wierzch - posiekaną sałatę lub kapustę. Gotowe!
  • Sałatkę można zajadać samą albo podać z pieczywem. Można też nadziać nią tortillę Smacznego!

    Wegańska sałatka gyros

Komentarze:

  1. Właśnie znalazłam świetną inspirację do jutrzejszego posiłku do pracy! Pysznie jak zwykle. Pozdrawiam serdecznie 😊

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi słyszeć, że i na lunch do pracy pasuje! 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close