Makaron z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą

Kategorie specjalne

, ,

Wegańskie wydanie makaronu z pesto bazyliowym, podanego z pieczonymi warzywami i fasolą (roślinne źródło białka). Pyszności!

Porcje 4-5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 300-350g makaronu
  • 2 puszki fasoli albo ok. 480-500g domowo ugotowanej fasoli jaś (200g przed namoczeniem i ugotowaniem)
  • 2 papryki (ok. 450g)
  • 1 cukinia (ok. 400g)
  • 1 bakłażan (ok. 350g)
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, wędzonej papryki
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • Pesto bazyliowe (alternatywnie możesz użyć 125-150g gotowego pesto bazyliowego):
  • bazylia z 1 średniej doniczki lub 1 dużego pęczka (ok. 30-35g listków bazylii)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy (40ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ¼-⅓ cytryny)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (+ ew. 2 łyżki do pieczenia warzyw) (10g+6g)
  • 3 łyżki pestek słonecznika albo pistacji/nerkowców/płatków migdałów (30g)
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • opcjonalnie ⅓ łyżeczki chili/ostrej papryki

Instrukcje

  • Jeśli gotujesz domowo fasolę - dzień wcześniej namocz ją (12h) i ugotuj (1-1,5h).

    Makaron z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą

  • Piekarnik nagrzewamy do 180-190st C. Warzywa myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Warzywa rozkładamy na 2 blaszkach do pieczenia tak, aby nie leżały na sobie. Polewamy je 2 łyżkami oliwy, posypujemy ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką, solą, pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, po tym czasie zamieniamy miejscami blaszki i pieczemy kolejne 20 minut. Na ostatnie 15 minut na warzywa wsypujemy ugotowaną/odsączoną (z zalewy) fasolę i opcjonalnie posypujemy 2 łyżkami płatków drożdżowych, wsuwamy do piekarnika.

    Makaron z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą

  • W międzyczasie gotujemy makaron.

    Makaron z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą

  • Przygotowujemy pesto: zrywamy listki bazylii, wrzucamy do pojemnika blendera (u mnie ręczny) z czosnkiem, płatkami drożdżowymi, pestkami/orzechami, sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem, chili. Blendujemy na ulubioną konsystencję - albo na gładko, albo z grudkami.

    Makaron z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą

  • Ugotowany makaron mieszamy z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą. Smacznego i na zdrowie!

    Makaron z pesto bazyliowym, pieczonymi warzywami i fasolą

Komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! drukuję i robię na obiad 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Miło mi to słyszeć, mam nadzieję, że przepis się przydał i że smakowało :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close