Smażony ryż z młodą kapustą i tofu
Letni, aromatyczny, smażony ryż z młodą kapustą, marchewką i tofu. Doprawiony w punkt i szybki do zrobienia. Polecam!
Składniki
- 150g ryżu
- 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180-200g)
- 1 średnia marchewka
- ¼ młodej kapusty lub 4-5 zewnętrznych liści
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ⅓-½ kciuka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego (albo cukru lub miodu)
- 2 łyżki octu (np. ryżowego lub jabłkowego) lub soku z cytryny
- 2 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie po ⅓ łyżeczki: kurkumy, curry, ostrej papryki
- do podania: szczypiorek, płatki chili/gochugaru (albo ostry sos np. sriracha)
Instrukcje
-
Ryż gotujemy (ok. 12-15 minut).
-
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę siekamy drobno. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kruszymy dłońmi na drobne kawałki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę, smażymy 2 minuty. Dorzucamy posiekaną młodą kapustę, smażymy 3 minuty.
-
Warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni. Wlewamy do niego więcej oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Wrzucamy tofu i smażymy 1 minutę. Wlewamy sos sojowy, ocet/sok z cytryny i słodzidło (u mnie syrop z agawy).
-
Na patelnię dodajemy ugotowany ryż, mieszamy wszystko porządnie i smażymy 1-2 minuty. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy - ja doprawiłam kurkumą, curry i ostrą papryką, ponownie mieszamy.
-
Ryż smażony z tofu i młodą kapustą podajemy posypany posieknym szczypiorkiem i płatkami chili/gochugaru albo polany srirachą. Smacznego!