No cześć, mamy jesień! A skoro mamy jesień, to na talerze wjeżdżają grzyby. Kurki, por i suszone pomidorki to naprawdę smaczne połączenie. Przy garach nie spędzimy dłużej niż pół godziny, a będzie aromatycznie, zdrowo i sezonowo!
Czas przygotowania
25 min
-
1 szklanka lub 200g suchej kaszy gryczanej niepalonej lub jaglanej
-
200g kurek
-
1 niewielki por lub ¾ dużego (można wykorzystać także zieloną część, podsmażona jest równie pyszna, jak biała!)
-
5-8 połówek suszonych pomidorów (około ½ standardowego słoiczka)
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1 łyżeczka suszonej bazylii (bazylię i oregano można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich)
-
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
-
1 łyżka sosu sojowego (można pominąć lub zastąpić w łyżką octu balsamicznego, wówczas dodaj soli)
-
⅓-½ łyżeczki soli (jeśli używasz sosu sojowego, może nie być potrzebna)
-
½ łyżeczki pieprzu
-
2 łyżki oleju do smażenia (może być olej z zalewy z suszonych pomidorków)
-
do podania opcjonalnie: pestki dyni lub pestki słonecznika (½ szklanki), oliwa (2-3 chlusty), zielenina - pietruszka lub szczypiorek
-
Gotujemy i odsączamy z wody kaszę gryczaną niepaloną lub jaglaną (około 15 minut).
-
W międzyczasie porządnie myjemy na sitku kurki. Zadbajmy o to, żeby na kurkach nie pozostała ziemia. Jeśli kurki są duże, kroimy je na mniejsze kawałki.
-
Pora myjemy (pomiędzy warstwami tego warzywa lubi zbierać się ziemia), a następnie kroimy w nie nazbyt cienkie talarki.
-
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora oraz kurki. Smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 10-12 minut.
-
W międzyczasie kroimy na cienkie plasterki lub przeciskamy przez praskę czosnek. Pomidory suszone kroimy na cienkie paseczki.
-
Na patelnię dorzucamy czosnek i wszystkie przyprawy (papryka słodka i ew. papryka ostra, bazylia i oregano lub zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz, ew. sól) oraz suszone pomidorki, mieszamy do połączenia przypraw z kurkami i porem.
-
Na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
-
Jeśli chcesz, żeby danie było sycące - dosyp do niego pestki dyni lub słonecznika i polej oliwą. Jak to w daniach typu kasza z warzywami - zielenina typu pietruszka lub szczypiorek pokręcą smak. Ciekawym dodatkiem będzie też ogórek małosolny do przegryzania pomiędzy kolejnymi łyżkami dania.