Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą

Kategorie specjalne

,

Makaron z aromatycznymi, długo pieczonymi w oliwie paseczkami papryki. Podany z ciecierzycą prażoną w przyprawach i świeżą bazylią.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 70 min

Składniki

  • 400g makaronu wstępnie ugotowanego (u mnie 2 paczki makaronu udon) lub 200-250g makaronu suchego
  • 4-5 papryk (700-750g)
  • 1-1,5 czerwonej cebuli (może być też żółta)
  • 3 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano, bazylii, soli, pieprzu
  • 6 łyżek oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • Prażona ciecierzyca:
  • 400g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzyca z zalewy z 1 dużego słoika)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub cukru
  • po ⅓-½ łyżeczki: mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), wędzonej papryki, ostrej papryki

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Paprykę myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazdo nasienne. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy na cienkie plasterki.
  • Do naczynia żaroodpornego - najlepiej zamykanego, z pokrywką - wsypujemy paprykę, cebulę i czosnek, polewamy 4 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami i kilkoma listkami bazylii. Ja połowę porcji pieczonych warzyw umieściłam w naczyniu do zapiekania, a połowę w jego pokrywce, dzięki czemu papryki lepiej się upiekły. Naczynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

    Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą

  • Wyciągamy naczynie z piekarnika, jeśli piekliśmy paprykę w naczyniu i jego pokrywce - przekładamy z pokrywki do właściwego naczynia. Polewamy 2 dodatkowymi łyżkami oliwy i przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut. Pieczenie pod przykryciem służy temu, żeby papryki nie wysuszyły się i pozostały jędrne.

    Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą

  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy ciecierzycę, wsypujemy przyprawy (mieloną kolendrę, wędzoną i ostrą paprykę), wlewamy syrop (z agawy lub klonowy albo cukier) i sos sojowy. Smażymy ciecierzycę na patelni aż do odparowania sosu przez około 4 minuty.

    Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą

  • Gotujemy makaron - ja makaron typu udon, który był wstępnie ugotowany gotowałam 3 minuty, makaron suchy (papardelle, penne czy fusilli) gotujemy 10-15 minut według instrukcji na opakowaniu.
  • Naczynie z pieczonymi paprykami wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy papryki są miękkie i oleiste (jeśli nie - piecz je jeszcze przez 10-15 minut). Do naczynia z paprykami wsypujemy makaron i porządnie mieszamy.

    Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą

  • Makaron z pieczonymi paprykami podajemy posypany (lub wymieszany z) prażoną ciecierzycą, można go udekorować listkami bazylii. Smacznego!

    Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close