Makaron z pieczoną papryką i prażoną ciecierzycą
Makaron z aromatycznymi, długo pieczonymi w oliwie paseczkami papryki. Podany z ciecierzycą prażoną w przyprawach i świeżą bazylią.
Składniki
- 400g makaronu wstępnie ugotowanego (u mnie 2 paczki makaronu udon) lub 200-250g makaronu suchego
- 4-5 papryk (700-750g)
- 1-1,5 czerwonej cebuli (może być też żółta)
- 3 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano, bazylii, soli, pieprzu
- 6 łyżek oliwy
- kilka listków świeżej bazylii
- Prażona ciecierzyca:
- 400g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzyca z zalewy z 1 dużego słoika)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub cukru
- po ⅓-½ łyżeczki: mielonej kolendry (lub pieprzu ziołowego), wędzonej papryki, ostrej papryki
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
-
Paprykę myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazdo nasienne. Paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy na cienkie plasterki.
-
Do naczynia żaroodpornego - najlepiej zamykanego, z pokrywką - wsypujemy paprykę, cebulę i czosnek, polewamy 4 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami i kilkoma listkami bazylii. Ja połowę porcji pieczonych warzyw umieściłam w naczyniu do zapiekania, a połowę w jego pokrywce, dzięki czemu papryki lepiej się upiekły. Naczynie wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
-
Wyciągamy naczynie z piekarnika, jeśli piekliśmy paprykę w naczyniu i jego pokrywce - przekładamy z pokrywki do właściwego naczynia. Polewamy 2 dodatkowymi łyżkami oliwy i przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut. Pieczenie pod przykryciem służy temu, żeby papryki nie wysuszyły się i pozostały jędrne.
-
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy ciecierzycę, wsypujemy przyprawy (mieloną kolendrę, wędzoną i ostrą paprykę), wlewamy syrop (z agawy lub klonowy albo cukier) i sos sojowy. Smażymy ciecierzycę na patelni aż do odparowania sosu przez około 4 minuty.
-
Gotujemy makaron - ja makaron typu udon, który był wstępnie ugotowany gotowałam 3 minuty, makaron suchy (papardelle, penne czy fusilli) gotujemy 10-15 minut według instrukcji na opakowaniu.
-
Naczynie z pieczonymi paprykami wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy papryki są miękkie i oleiste (jeśli nie - piecz je jeszcze przez 10-15 minut). Do naczynia z paprykami wsypujemy makaron i porządnie mieszamy.
-
Makaron z pieczonymi paprykami podajemy posypany (lub wymieszany z) prażoną ciecierzycą, można go udekorować listkami bazylii. Smacznego!