Sos pomidorowy z cukinią i tahini
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 niewielka cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (można pominąć, u mnie bez)
- 2 ząbki czosnku
- 200-240g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub ½ słoika)
- 3-4 łyżki tahini
- 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- po 1 łyżeczce: bazylii, oregano, wędzonej papryki
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
- opcjonalnie do podania: 1 łyżeczka przyprawy zatar
- 150g bulguru albo innej kaszy lub makaronu
Instrukcje
-
Bulgur lub inną kaszę/makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (ja bulgur gotowałam około 15 minut).
-
Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy drobno. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki lub w inne kształty.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dolewamy oleju i wrzucamy czosnek oraz cukinię. Smażymy 4-5 minut.
-
Wsypujemy przyprawy, wlewamy pomidory z puszki i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy lekko, zmniejszamy moc palnika, pozwalamy by sos zgęstniał.
-
Dodajemy ciecierzycę (ugotowaną wcześniej domowo lub odsączoną z zalewy z puszki/słoika) oraz 3 łyżki tahini, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
-
Na talerze wykładamy ugotowany bulgur, sos pomidorowy z cukinią. Z wierzchu sos polewamy dodatkowo tahini. Jeśli masz zataar - warto posypać nim danie, jeśli nie - możesz posypać je zieleniną (np. natką pietruszki czy bazylią). Smacznego!