Sos pomidorowy z cukinią i tahini

Kategorie specjalne

,

Porcje 2
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 niewielka cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (można pominąć, u mnie bez)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200-240g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub ½ słoika)
  • 3-4 łyżki tahini
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • po 1 łyżeczce: bazylii, oregano, wędzonej papryki
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • opcjonalnie do podania: 1 łyżeczka przyprawy zatar
  • 150g bulguru albo innej kaszy lub makaronu

Instrukcje

  • Bulgur lub inną kaszę/makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (ja bulgur gotowałam około 15 minut).
  • Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy drobno. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki lub w inne kształty.
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dolewamy oleju i wrzucamy czosnek oraz cukinię. Smażymy 4-5 minut.
  • Wsypujemy przyprawy, wlewamy pomidory z puszki i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy lekko, zmniejszamy moc palnika, pozwalamy by sos zgęstniał.

    Sos pomidorowy z cukinią i tahini

  • Dodajemy ciecierzycę (ugotowaną wcześniej domowo lub odsączoną z zalewy z puszki/słoika) oraz 3 łyżki tahini, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

    Sos pomidorowy z cukinią i tahini

  • Na talerze wykładamy ugotowany bulgur, sos pomidorowy z cukinią. Z wierzchu sos polewamy dodatkowo tahini. Jeśli masz zataar - warto posypać nim danie, jeśli nie - możesz posypać je zieleniną (np. natką pietruszki czy bazylią). Smacznego!

    Sos pomidorowy z cukinią i tahini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close